Nyheter

Assad tappar kontrollen

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Bombdådet där tre av Syriens toppolitiker miste livet skakar regimen.

Och det kan vara ett tecken på att president Assad håller på att förlora kontrollen, skriver BBC.

Både försvarsministern, utrikesministern och president Bashar al-Assads svåger dödades under onsdagens attentat inför ett möte med landets säkerhetstjänst.

– Jag tror att dagens (gårdagens, reds. anm) attentat tydliggör att Assad tappar kontrollen. Alla våra internationella partner måste mötas för  att stödja en övergång, säger Vita Husets talesman Jay Carney till BBC.

Vita Huset anser att Assads dagar är räknade och framhåller att det är av yttersta vikt att världens länder enas om ett sätt för att få slut på våldet i Syrien, skriver al- Jazeera.

"Konfrontera terrorism"

Svenska Dagbladet skriver att den syriska statstelevisionen rapporterade om att regimens väpnade styrkor planerar för en motattack för att trycka ner oppositionen.

–Syriens armé och ledning tänker konfrontera all typ av terrorism och hugga av varje hand som skadar den nationella säkerheten, sade nyhetsuppläsaren.

Två syriska motståndsgrupper tog på sig ansvaret för attentatet, Liwa al-Islam och Fria Syriska Armen, FSA.

– Detta är vulkanen som vi har pratat om, vi har precis startat, säger Qassim Saadedine, talesperson för FSA till al- Jazeera.

Röstar om fredsplan

Gårdagens bombattentat fördröjde FN:s röstning om en ny resolution för att pressa den syriska regimen att följa fredsplanen. Mötet ställdes in och kommer att återupptas under torsdagen.

Säkerhetsrådet måste också besluta huruvida de 300 FN-observatörerna som är i Syrien ska vara kvar eller åka hem. De obeväpnade FN-medarbetarna har fått tillstånd att vara i landet i 90 dagar för att övervaka en vapenvila, rapporterar Sky News.

I nuläget finns det inga uppgifter om var president Assad befinner sig.

Civila dödades

Gårdagens attentat följdes av ytterligare strider och minst 214 människor – 124 civila, 62 regimsoldater och 28 rebeller – dödades i onsdags i Syrien enligt oppositionella aktivistgruppen Syriska människorättsobservatoriet, rapporterar AFP.

Dödstalet inkluderar 38 dödsoffer i Damaskus där väpnade rebeller drivit en våldsam offensiv. Däremot inte de tre medlemmarna av regimens innersta krets som dödades i en bombattack mot säkerhetstjänstens högkvarter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: