Nyheter

Iran stjäl USA:s hemliga vapen

Av: 

Niklas Eriksson

Irans flygvapenchef, general Amir Ali Hajizadeh, till vänster.
Irans flygvapenchef, general Amir Ali Hajizadeh, till vänster.

NYHETER

USA:s topphemliga drönare RQ-170 störtade på fientlig mark.

Nu hävdar lran att de fått fram känslig spiondata.

Och bygger sitt eget superflygplan.

Den fjärde december i fjol uppgav den iranska nyhetsbyrån Irna ut att man lyckats lägga beslag på en av de många amerikanska spionplan som regelbundet flyger in i det iranska luftrummet.

Det obemannade planet, en så kallade ”drönare”, var av den topphemliga typen RQ-170.

Förnekade planet

Först förnekade USA att iranierna hade det extremt avancerade planet. Till och med när Iran visade upp det spekulerades i att det bara var en modell.

Men kort efteråt gav president Barack Obama nya besked:

– Vi har bett att få tillbaka det. Vi får se hur Iran svarar.

Enligt USA kraschade planet, kanske på grund av tekniska problem.

Iran, som hävdar att de skjutit ner planet, hade dock inga planer på att återlämna det utan hänvisade bara till att amerikanerna struntat i internationell lag när de kränkt deras luftrum.

Och nu hävdar myndigheterna i Teheran att de kommit över hemlig spiondata som RQ-170 samlat in på sina uppdrag, bland annat övervakning av Usama bin Laden.

”Inget är dolt för oss”

Enligt Irans flygvapenchef, general Amir Ali Hajizadeh, flög det nedskjutna planet över bin Ladens gömställe i Pakistan bara två veckor innan världens då mest jagade man hittades och sköts till döds.

– Nästan ingen del av planet är dolt för oss. Vi har kommit över delar av datan som blivit raderad. Det var många koder och tecken men vi har avkodat dem med hjälp av guds nåd, säger Hajizadeh, skriver AP.

Han räknar sedan upp flera av de uppdrag planet har varit ute på och det underhåll som har gjorts av amerikanerna för att visa att de avslöjat drönarens hemligheter.

Bygger eget spionplan

Med hjälp av den informationen ska Iran nu bygga sitt eget obemannade spionflyg, uppger landets semiofficiella nyhetsbyrå Mehr.

– Det här är en nationalskatt för oss och jag kan inte lämna mer information om det, säger Hajizadeh enligt AFP.

Senator Joe Lieberman, partipolitiskt obunden i kommittén för Homeland Security and Governmental affairs, är skeptisk till Irans påståenden.

– Det är inte bra för USA att drönaren har störtat och att Iran kommit över den, säger han i en intervju med Fox News skriver AP.

Och lägger till:

– Men i det här läget är jag inte säker på att de verkligen är kapabla att kopiera det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: