Har Merkel förlorat sin magiska touch?

Foto: Bj�rn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
NYHETER

Har Angela Merkel förlorat sin magiska touch?

Alla bara utgick ifrån att hon skulle lyckas fixa ihop en koalition.

Istället kan resultatet bli att hon tvingas avgå och västvärlden mister sin självklara ledarfigur.

Det var inte konstigt att euron störtdök i Asien så fort beskedet kom om att de tyska koalitionsförhandlingarna kollapsat.

Omvärlden ser Angela Merkel inte bara som Tysklands förbundskansler utan som den fria världens ikon. En av få prestigelösa problemlösare i toppklass. Den dagen hon försvinner kommer spelplanen att se väldigt annorlunda ut. Den dagen kan komma snabbare än någon anade efter valet i Tyskland i september.

Då vann Merkels kristdemokrater klart även om de backade och inte fick någon egen majoritet. Men att någon annan än den före detta fysikern från det forna DDR skulle leda landet var det inte tal om.

Läget där hon tvingades inleda förhandlingar med två småpartier, De gröna och liberalerna, FDP, var svårt men Merkels magiska förmåga att alltid få alla att samarbeta med henne gjorde att alla utgick ifrån att hon skulle lyckas.

Deadline

Därför blev chocken desto större när förhandlingarna kollapsade på söndagskvällen efter att deadline skjutits fram flera gånger.

Liberalerna lät egna partiintressen gå före ansvaret att styra landet. Förra gången FDP regerade ihop med Merkel så åkte partiet ut ur förbundsdagen vid nästkommande val. Nye partiledaren Christian Lindner vill inte riskerar att råka ut för samma sak. Han var helt enkelt inte villig att kompromissa tillräckligt för landets bästa.

I och med liberalernas avhopp kan Merkel inte få ihop den majoritet hon behöver för att kunna styra. Tyskland har ingen erfarenhet av minoritetsregeringar och det är inte sannolikt att man vågar testa det.

Enda chansen att undvika nyval är att ännu en gång be socialdemokraterna att ställa upp i en så kallad stor koalition. Partiet vägrade efter valet, där man gjorde sitt sämsta resultat sedan andra världskriget, att fortsätta regera ihop med Merkel. Möjligheten att de ska ändra sig är inte stor.

Högerpopulister

Merkel kan inte tänka sig att regera ihop med varken kvarlevorna av det gamla kommunistpartiet från DDR, Die Linke eller med högerpopulistiska AfD som kom in i förbundsdagen för första gången.

Nyval framstår därför som mycket troligt även om inget av de regeringsaktuella partierna egentligen vill ha det. Frågan är dessutom om ett nyval ens löser problemet. Risken är uppenbar att resultatet blir tämligen likt det i september.

Därför sätter president Frank-Walter Steinmeier press på både liberalerna och socialdemokraterna genom att uppmana dem att tänka om och ta ansvar för att landet måste styras.

– Det vore ofattbart för omvärlden och för tyskarna att politikerna i Europas största och ekonomiskt starkaste land inte lever upp till sitt ansvar, säger presidenten.Flera tyska politiska analytiker menar att Merkel kommer att tvingas avgå som förbundskansler om hon inte kan få ihop en koalition och undvika nyval.

Vid ett nyval kan CDU välja att ställa upp med en ny kandidat. För om Merkel inte lyckas bilda en koalition nu vad säger att hon klarar det efter ett nyval?

Tomrum

Därmed är den tyska regeringskrisen inte bara en angelägenhet för Tyskland.

I dessa tider med Trump, brexit och finanskris har Angela Merkels ledarskap varit avgörande för att hitta lösningar och skapa en känsla av stabilitet mitt i kaoset. Det är svårt att se vem som skulle kunna fylla tomrummet om Merkel försvinner.

Hon har ingen självklar efterträdare på hemmaplan. Frankrikes Emmanuel Macron vill säkert gärna ta över ledarpinnen internationellt. Men "wonderboys" aktier har redan börjat sjunka på hemmafronten och i Europa är han ett oprövat kort.

Det blir tuffare för Europa att tappa Merkel än för Tyskland.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM