Fredrik Virtanen anmäler SVT och Resumé

avKarin Ahlborg

Aftonbladets Fredrik Virtanen anmäler SVT och Resumé för grovt förtal.

”Tidningen Resumé har under gårdagen publicerat en intervju med ’Cissi Wallin’ där hon framför en mängd påståenden som jag inte ens beretts tillfälle att bemöta”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Virtanen namngavs tidigt under #MeToo-rörelsen, anklagad av Cissi Wallin för våldtäkt, något som polisanmäldes 2011 men aldrig gick till åtal.

Han har för närvarande en timeout från sin tjänst som journalist på Aftonbladet.

I en artikel i branschtidningen Resumé intervjuades Cissi Wallin om sina anklagelser och det är den artikeln som nu får Fredrik Virtanen att anmäla både Resumé och SVT som enligt hans uppfattning ska ha publicerat liknande uppgifter.

”Anmäler ansvariga utgivare”

I ett mejl till Aftonbladet skriver han:

”Tidningen Resumé har under gårdagen publicerat en intervju med ”Cissi Wallin” där hon framför en mängd påståenden som jag inte ens beretts tillfälle att bemöta. 

Liknande publiceringar har gjorts av SVT Nyheter på nätet. 

Jag kommer därför att anmäla de ansvariga utgivarna för grovt förtal.”

Johan Såthe, chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé, har blivit informerad om en kommande stämning via sms:

– Intervjun med medieprofilen Cissi Wallin hade fokus på #metoo-rörelsen och dess konsekvenser samt hur hon tänkte när hon anmälde Fredrik Virtanen, trots att fallet redan var nedlagt av rättsväsendet. När Fredrik Virtanen hörde av sig till mig gavs han direkt möjlighet att skriva ett genmäle eller bli intervjuad om innehållet i artikeln, vilket han avstod från. Artikeln uppdaterades då med kommentarer från en intervju i Aftonbladet där Fredrik Virtanen berättade tydligt om hur han såg på anklagelserna. Vi lade också in en länk till intervjun i Aftonbladet, säger Johan Såthe, chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé.

Också SVT svarar Virtanen:

”Jag välkomnar en prövning. Det har varit en speciell tid för hela branschen med många svåra beslut och jag står fast vid mina bedömningar”, skriver SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg i en kommentar.

Tidigare har Fredrik Virtanen anmält SvD och Expressen till Pressombudsmannen.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Resumé