Hanna Wigh

Åkesson har ännu inte träffat Wigh: Inte varit särskilt tillgänglig

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ännu inte träffat den avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh efter att hon riktat anklagelser om sexuella övergrepp mot en partikollega.

Det framgår i en längre intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har inte haft den möjligheten, säger han i programmet.

Det är i en längre intervju med Tv4:s reporter Jesper Börjesson som SD-ledaren Jimmie Åkesson får frågan om han har pratat med den avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh som han tidigare utlovat.

– Nej, jag har inte haft den möjligheten. För egen del hade jag kunnat träffa henne många gånger, men dels upplever jag att hon har valt att fortsätta någon slags kampanj, både mot mig och partiet, och anklagat mig för att ljuga. Jag upplever även att hon inte varit särskilt tillgänglig.

Vidare berättar Åkesson att han inte har någon direktkontakt med Wigh längre men att de hälsar på varandra i korridoren när de möts och säger att han tycker det är viktigt att de kan fortsätta att ha den relationen, trots att hon nu valt att hoppa av partiet och bli politisk vilde.

”Riskerar att bli ett pöbelvälde”

Vidare får Jimmie Åkesson frågan hur han ser på den senaste tidens metoo-kampanj och säger då att han tycker att den i grunden är väldigt bra men att utvecklingen i sociala medier gör att det riskerar att bli fel.

– Det blir ett slags folkdomstol eller pöbelvälde som riskerar att slå över, vilket det kanske har gjort i vissa enskilda fall. Jag såg igår att någon blivit polisanmäld för att han hälsat på en kvinna. Den risken finns alltid men i grunden är det bra att kvinnor vågar tala ut och att dessa saker diskuteras och tas på allvar, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Förtroendet är kraftigt försämrat

Åkesson kommenterade även SD-kollegan Kent Ekeroths fall gällande en misstänkt krogmisshandel som just nu är uppe för prövning i hovrätten och menar att Ekeroth om han döms inte kan fortsätta att företräda SD.

– Oavsett vad som händer så är förtroendet skadat och vi kan inte ha en person som blivit dömd för våldsbrott som företräder oss. Blir han friad så får han sitta kvar i riksdagen men förtroendet är fortfarande kraftigt försämrat och han får som alla andra som hittar på dumheter bygga upp det igen. Och det gör man inte på en vecka eller ett år. Det tar tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Utpekad SD-ledamot tar timeout – förundersökning inledd

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanna Wigh

Jimmie Åkesson

MeToo