En kapplöpning om nästa supermakt där Trump lämnar walk-over

Foto: hwanchul / iStockphoto
NYHETER

Kapprustningen har ersatts av en annan kapplöpning som avgör vem som blir världens nästa supermakt.

En kamp där president Trump verkar lämna walk-over till Kina och Ryssland.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Inte många i utlandet fäste någon större vikt vid Vladimir Putins radiotal till Rysslands skolelever på höstens första skoldag, utformat som en vetenskapslektion.

Det borde nog världen ha gjort. För det han sa var minst lika intressant som eventuella ryska ubåtar i den svenska skärgården eller ryska stridsflygplans kränkningar av andra länders luftrum. Något som oftast får enorm publicitet.

Putin slog fast att den nation som blir ledande inom artificiell intelligens, AI, kommer att dominera världen.

– AI för med sig enorma möjligheter men också hot som är svåra att förutsäga, sade Putin. Men AI är framtiden inte bara för Ryssland utan för hela mänskligheten.

Överljudshastighet

Ryssland satsar nu stenhårt på att nästa generation vapen ska drivas av AI. Bland annat utvecklar man en ny version av stridsflygplanet Mig-41 med AI som kan kontrollera planet i flera gånger överljudshastighet, så kallad hypersonisk hastighet.

Ryssland ligger redan långt fram när det gäller att använda cyberteknik för att göra intrång i utlandet, inte bara för att påverka val.

Under sitt tal på partikongressen i Peking i oktober lade president Xi Jinping fast en strategi som innebär kraftfulla satsningar på AI. 2030 ska Kina vara världsledande inom området. Både kinesiska företag och den kinesiska staten pumpar in mångmiljardbelopp i investeringar inom AI som både går att använda civilt och militärt.

Enligt statistik från Bloomberg dominerar kinesiska företag helt listan över företag som satsar mest på AI.

Lockar till sig

Xi Jinpings och Putins inställning står i bjärt kontrast till USA:s president Donald Trump. Hans främsta frågor är att bygga mur mot Mexiko, stoppa invandring från muslimska länder och genomföra stora skattesänkningar.

Artificiell intelligens finns överhuvudtaget inte i toppen av hans agenda. Istället drar Trump ner på anslagen till forskning och teknologi. Genom att skruva åt invandringen gör han det svårare för USA att attrahera talanger inom AI från andra länder. Kina lockar i stället till sig specialister från hela världen med lukrativa erbjudanden.

Kolumnisten Edward Luce i den ansedda tidningen Financial Times jämför med när dåvarande Sovjetunionen blev först i världen med att skicka upp en farkost i rymden på en bana runt jorden, Sputnik.

Sputnik-ögonblick

Uppskjutningen ledde till enorm självkritik i USA som omedelbart inledde en omfattande rymdsatsning som ledde fram till både internet och det globala GPS-systemet.

Luce menar att AI är dagens Sputnik-ögonblick. Det är nu det bestäms vem som kommer att bli världens nästa supermakt. Men varken Kinas eller Rysslands ambitioner verkar ha fått president Trump att fundera på vad USA:s svar ska bli.

Även om amerikanska företag satsar på att utveckla AI så är det en helt annan sak om staten och landets ledare storsatsar finansiellt och pekar ut en riktning, en vision som inspirerar.

Omforma

Det var vad president John F Kennedy gjorde när han på 60-talet lovade att USA skulle bli först i världen med att placera en människa på månen. Det är vad Xi Jinping gör nu i Kina med sitt löfte att göra landet till världens oomtvistade ledare inom AI på dryga tio år.

Med sina kryssningsmissiler som kan träffa en enkrona på andra sidan jordklotet har USA under många år varit den ledande supermakten. AI kan ändra allt detta och det sätt på vilket krig utkämpas och säkerhetspolitik förs.
Vi har ännu bara greppat en bråkdel av användningsområdena och på vilket sätt det kommer att omforma våra liv.

Många är oroliga. Trumps utmanare Hillary Clinton påpekar i en färsk tv-intervju att USA är helt oförberett på följderna av AI. Vad händer med övervakning när allting vi gör, säger och skriver lagras?

Jobb försvinner

– Självkörande bilar kan låta som en jättebra idé. Med vad gör vi med de miljontals lastbilschaufförer och taxiförare som inte längre kommer att ha ett jobb, undrar Clinton.

Är svaret att som Trump blåsa nytt liv i kolindustrin? Knappast.

AI kommer att utvecklas explosionsartat vare sig vi vill det eller inte. Det enda vi kan göra är att försöka kontrollera det så mycket som möjligt.

Då känns det inte särskilt bra att totalitära och auktoritära stater som Kina och Ryssland ska leda utvecklingen medan USA står på sidlinjen.

Det handlar inte bara om jobben utan om vem som ska dominera vår värld framöver.

Så har Trump twittrat om länderna 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM