LO-basen har 25 styrelseuppdrag

AMF:s styrelseledamöter har totalt 119 uppdrag i olika styrelser och stiftelser

Sammanlagt har styrelseledamöterna i pensionsbolaget AMF uppdrag i 119 olika styrelser och stiftelser.

Wanja Lundby-Wedin har totalt 25 olika styrelseuppdrag, visar en kartläggning som tidningen Dagens Industri har gjort.

Flitigt anlitad Wanja Lundby-Wedin har totalt 25 olika styrelseuppdrag.
Flitigt anlitad Wanja Lundby-Wedin har totalt 25 olika styrelseuppdrag.

De 11 personer som sitter i AMF:s styrelse har vid sidan av sitt uppdrag i AMF tillsammans över 100 engagemang i olika styrelser, stiftelser och andra beslutsorgan, skriver DI i dag.

AMF:s ordförande Göran Tunhammar är ordförande i ytterligare 21 organisationer. Styrelseledamoten Wanja Lundby-Wedin har totalt 25 olika styrelseuppdrag, i såväl Sverige som i utlandet, skriver tidningen.

Privata engagemang

Det ingår i Tunhammars och Lundby-Wedins arbetsbeskrivningar att de ska representera sin organisation i ett antal styrelser. Men båda sitter också med i en rad andra styrelser där de privat kan lyfta arvoden på totalt flera hundratusen kronor.

Exempelvis är Göran Tunhammar även styrelseordförande i Luftfartsverket, något som renderade honom 105 000 kronor i arvode förra året. Han är också styrelseordförande i Arbetsgivarverket samt ledamot i Pensionsgaranti. Ordförandeskapet i AMF innebar en ersättning om 250 000 kronor i fjol.

Wanja Lundby-Wedin har privat totalt lyft arvoden från åtta olika styrelser, bland annat försäkringsbolagen AFA och Folksam samt Aftonbladet. Sammanlagt innebär det arvoden på drygt 400 000 kronor, enligt DI.

15 olika uppdrag

De är dock inte ensamma om att vara engagerade i ett stort antal styrelser. Totalt har de 11 ledamöterna i AMF:s styrelse 119 uppdrag. En av de andra som sticker ut i DI:s sammanställnig är Lennart Nilsson som är vd för Crafoordska stiftelsen. Han har totalt 15 olika uppdrag.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är också bland annat vice ordförande i Nasdaq OMX och LO:s avtalssekreterare Per Bardh fått arvode från bland annat försäkringsbolaget AFA.

Publisert: