Stridslysten Obama försvarade hälsoreformen

Presidenten häcklad under sitt viktiga tal till kongressen

NEW YORK. Det får vara färdigtjafsat.

En sjukvårdsreform måste genomföras – nu.

Så löd Barack Obamas barska besked till kongressen sent i natt.

– Om ni medvetet misstolkar den här planen kommer vi att hänga ut er, sa presidenten till motståndare som mitt under pågående tal kallade honom ”lögnare”.

Det var en osedvanligt frank och angreppslysten Barack Obama som sent i natt försökte övertyga kongressen om det absolut nödvändiga i en sjukvårdsreform.

– Hittills har vi sett skrämseltaktik istället för ärlig debatt, sa han bland annat.

– Men nu får det vara slut på gnabb och tjafs. Tiden har kommit, vi måste agera.

Presidenten ställde inget absolut ultimatum gällande den statliga försäkring hans politiska motståndare motsätter sig med sådan kraft .

Öppen för förslag

Han försvarade visserligen sin uppfattning att en så kallad ”public option” – i princip en statlig försäkring – kan vara en lösning för helt oförsäkrade, men lät samtidigt signalera att han är öppen för andra förslag.

Han lade vidare stor vikt vid att vid att han oavsett den statliga försäkringens vara eller icke vara vill tvinga privata försäkringsbolag att revidera sin policy.

– Så fort jag signerat det här förslaget blir det olagligt för försäkringsbolagen att dra in din försäkring när du blir sjuk, sa han.

– Ingen ska behöva ruineras på grund av sjukdom.

Angrep konservativa opponenter

Talet – enligt många bedömare den allt mindre populäre Obamas viktigaste sedan han blev president – rymde också upprepade påpekanden om att de som redan har försäkring inget har att frukta.

– Inget i den här planen tvingar dig att ändra någonting, underströk Obama med tydlig adress till pensionärer som oroas över att en sjukvårdsreform kommer att äga rum på bekostnad av det redan befintliga Medicare-programmet.

Sedan svingade presidenten yvigt mot sina konservativa opponenter.

– Om ni fortsätter att medvetet misstolka det som står i den här planen kommer vi att hänga ut er, hotade han.

– Jag kommer inte att ödsla någon tid på de som kommit fram till att det är bättre att döda det här förslaget än att försöka förbättra det.

Skrek "du ljuger"

Han gjorde samtidigt försök att blidka den republikanska sidan, bland annat genom att överväga en inskränkning av rätten att stämma läkare för vanvård,

Flirten besvarades inte med någon större värme.

Tvärtom visade många republikaner öppet sina aversioner mot presidentens och hans idéer.

När han hävdade att sjukvårdsreformen inte omfattar skydd för illegala invandrare brast det exempelvis för Joe Wilson, republikansk ledamot från South Carolina,

– Du ljuger, skrek han..

Flera ledamöter protesterade också genom att hålla upp stora pappersluntor när de anklagades för att inte ha presenterat något eget förslag – och påståendet om att en reform som beräknas kosta 900 miljarder dollar över en tioårsperiod inte kommer att bidra till ett ökat budgetunderskott möttes med hånfulla skratt.

Men enligt expertis i amerikansk media var Obama inte heller ute efter att vinna över några republikaner.

Syftet ska istället ha varit att övertyga de demokrater som hittills förhållit sig skeptiska till sjukvårdsreformen, om inte annat så för att de riskerar att förlora nästa års val i sina företrädesvis konservativa distrikt.

Får Obamas deras stöd kan han trumfa genom en plan helt utan republikanskt stöd.

Huruvida det är alls är möjligt vet vi inom de närmsta veckorna.

Men kanske avgjordes det redan i natt.

Publisert: