Så skyddar du dig mot semestersolen

avPeder Nääs Sundemyr

NYHETER

Experten: "Hela vårt solbeteende bidrar till att hudcancern ökar"

Under vintern flyr hundratusentals svenskar söderut.

Många försöker klämma in så många soltimmar som möjligt – och glömmer bort riskerna.

– Hela vårt solbeteende – hur vi solar, var vi reser och när – bidrar till att hudcancern ökar, säger Margareta Frohm Nilsson, på Karolinska sjukhusets hudklinik.

Svenskar väljer i allt större utsträckning att planera in sina solresor under vintermånaderna. Bleka och trötta flyger vi söderut, framför allt till Kanarieöarna och Thailand, för att ladda batterierna i den starka solen. Men vårt semesterbeteende hänger starkt samman med en av de cancerformer som ökar mest, hudcancern, enligt Margareta Frohm Nilsson, biträdande överläkare på Karolinska sjukhusets hudklinik.

– Vi har bleknat av efter sommarens solning och känner oss stressade för att få lite färg igen. Och vi åker allt längre söderut, till Thailand och Florida, för att få den där riktiga värmen. Stark sol direkt på blek hud – det är klart man bränner sig. Och då ökar risken för hudcancer, säger Margareta Frohm Nilsson.

Varje år dör nästan 400 svenskar av malignt melanom, den svåraste formen av hudcancer. Det är nästan lika många som årligen dör i trafiken. Och sjukdomen fortsätter att öka: år 2000 drabbades 1629 svenskar, år 2007 drabbades 2332 - en ökning med 43 procent.

Resandet inte problemet

Själva resandet är inte problemet, utan sättet vi solar på, menar Margareta Frohm Nilsson. Att ta en paus från mörkret i Sverige kan tvärtom vara välgörande så länge man gör det på rätt sätt. Margareta Frohm Nilsson rekommenderar parasoll och t-shirt på stranden, långa luncher i skuggan och framförallt solskydd med hög skyddsfaktor, gärna 30 eller högre.

– Men tänk på riskerna även när du förberett dig. Även om det är molnigt når femtio procent av uv-strålarna stranden, även fast du sitter under ett parasoll reflekteras solens strålar till dig från stranden och vattnet, säger Margareta Frohm Nilsson.

Samtidigt är hon medveten om att detta är information som de flesta har kännedom om. För att minska ökningen av hudcancer krävs i stället en stor attitydförändring.

Det är samma information år efter år – varför lär vi oss aldrig?

– Vi är mentalt förberedda egentligen. Men det är som med andra riskbeteenden, att man gärna glömmer bort riskerna för att det är så skönt i solen. "Du borde gå in nu för du har blivit röd" hör man ofta folk säga. Men har man bränt sig är det redan för sent.