Nyheter

Minst 15 döda i Iran

Av: 

Carina Bergfeldt

Demonstranterna trotsar regimen för att uttrycka sitt motstånd.

Foto: upi

NYHETER

Minst 15 människor dödades i Iran under gårdagen.

Konfrontationen mellan soldater och folkmassa blev en av de blodigaste i landet på länge.

Carl Bildt.

Tiotusentals människor demonstrerade på helgdagen ashura i den iranska huvudstaden Teheran i går.

Ashura – som är en shiamuslimsk sorgedag till minne av profeten Muhammeds barnbarn Hussein – ansågs som en lämplig dag för oppositionen att protestera mot den sittande regimen; både landets högste ledare, ayatolla Ali Khomenei, och president Mahmoud Ahmadinejad.

Minst 15 döda

Men protesterna och stenkastandet sågs inte med blida ögon av soldaterna. Enligt iransk oppositionsmedia gick de till fullt motangrepp mot stenkastarna, och Sky News uppger att minst 15 människor dödades i huvudstaden när trupperna sköt rakt in i en folkmassa i går. Den lokala polisen ger dock en mindre blodig bild av gårdagen, och hävdar att inga vapen använts. De nämner inga dödsfall, utan bara att 300 personer skadats.

Men de 15 döda i Teheran var inte gårdagens enda offer. Enligt den reformsinnade nyhetssajten Jaras ska fyra personer också ha dödats i staden Tabriz i nordvästra Iran, skriver Svenska Dagbladet.

Carl Bildt orolig

Våldsamheterna i Iran har fått reaktioner från stora delar av världen. Utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterade själv i sin blogg i går:

”Det är med stor oro som jag nu tar del av rapporteringen från Teheran där sammanstötningar i stadens centrum nu uppenbarligen lett till att flera personer dödats av säkerhetsstyrkorna.

Vi har vid flera tillfällen fördömt den ökande repressionen i Iran, och i dag finns det all anledning att med stor tydlighet upprepa det fördömandet. Individers rätt att fritt och fredligt uttrycka sina åsikter måste respekteras”, skriver ministern.

Internationell uppmärksamhet

Med tanke på att Sverige är ordförandeland i EU har den svenske utrikesministerns kritik även fått internationellt genomslag. Carl Bildts blogginlägg, där han även konstaterade att ”en regim säker på sin egen legitimitet har ingen anledning att frukta individers rätt att fritt och fredligt uttrycka sina åsikter” citerades i går bland annat av AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Är du i Teheran?
Publisert: