Trafikkaos i snöfallet

Snön kom till slut – och med den flera olyckor och trafikkaos.

I Uppsala avled en man efter att krockat med en lastbil.

Nu pågår halkbekämpning i halva Sverige.

Snön kom.

Och med den flera svåra olyckor under dagen.

Vid 14.00-tiden krockade två långtradare på gamla E4, söder om Norrköping i höjd med Klinga.

Det är totalstop i trafiken vid olycksplatsen. De två chaufförerna hade turen på sin sida och ska enligt räddningstjänsten ha klarat sig undan med lindriga skador.

Dödsolycka i halkan

I Uppsala avled föraren av en personbil när mannen krockade med en lastbil på länsväg 600. Olyckan inträffade norr om Uppsala, vid Lövstalöt, precis intill infarten till Bälinge.

Polisen misstänker att halkan ligger bakom dödsolyckan.

Strax innan 14.00 krockade en skolbuss med en lastbil, utanför Habo, mellan Gigeryd och Drottningtorp. Räddningstjänsten skickades till platsen.

Föraren i skolbussen fick lindriga skador, medan föraren i lastbilen blev fastklämd. Men det befann sig inga barn på skolbussen.

Räddningsarbetet pågår fortfarande.

Tidigt på morgonen fick en lastbil sladd i halkan på E6 söder om Tanum utanför Strömstad och ställde sig på tvären. Resultatet blev stopp i trafiken och långa köer. Ingen skadades i olyckan.

– Det är kaotiskt på vägen nu, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Plogbilar ute

I hela landet har kampen mot halkan pågått sedan tidigt morgon. I södra Sverige jobbar Vägverket med förebyggande åtgärder och saltar vägarna.

I mellersta delarna av landet och norr är plogbilarna ute och halkbekämpning i full gång.

Flera trafikolyckor runt om i landet har inträffat pågrund av snön och halkan. En lastbil och en buss krockade i förmiddags i Järfälla, nordväst om Stockholm.

Ett vintrigt väglag rådde och enligt polisen ska sex personer vara skadade och förda till sjukhus, oklart med vilka skador. Viksjöleden stängdes av i båda riktningarna efter olyckan.

Ute i god tid

På Storstockholms lokaltrafik (SL), med omkring 700 000 resenärer dagligen, är man beredd på snön. Men kollektivtrafiken kan ändå påverkas och resenärerna bör vara ute i god tid.

– Rejält med snöväder påverkar ju oavsett vilket trafikslag man tar, om man går eller åker bil eller åker kollektivt. Vi gör allt vi kan för att trafiken ska flyta så bra som möjligt, men när första snön kommer brukar trafiken alltid påverkas, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL.

Har du drabbats? Har du bilder?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN