Jordliknande planet hittad

Nu får jorden konkurrens om ”sitt” namn

Amerikanska Time Magazine kallar upptäckten av GJ 1214b ”extraordinär” – och säger att även det ordet kan vara en underdrift.
Amerikanska Time Magazine kallar upptäckten av GJ 1214b ”extraordinär” – och säger att även det ordet kan vara en underdrift.

”Den blå planeten”, har vi länge kallat vår egen Tellus.

Ganska unik, trodde vi, för sina stora mängder vatten.

Men nu kan smeknamnet försvinna – till den vattenrika ”super-jorden” GJ 1214b.

Amerikanska Time Magazine kallar upptäckten ”extraordinär” – och säger att även det ordet kan vara en underdrift.

Enligt tidskriften upptäckte en grupp astronomer på anrika universitetet Harvard alldeles nyligen den nya planeten, som kallas ”Super-jorden”, men hittills går under namnet GJ 1214b. Planeten, som ”bara” ligger 40 ljusår bort, finns i solsystemet Ormbäraren (Ophiuchus) och är 2,7 gånger större än jorden.

– Det är spektakulärt. Toppupptäckternas toppupptäckt när det gäller jordliknande planeter, säger Geoffrey Marcy vid University of California, Berkeley, till Time.

Kokhett vatten

Han har specialiserat sig på att söka efter andra planeter som uppvisar egenskaper liknande jordens, och även om den nya planeten är för stor för att vara en ”jord-kopia”, så verkar det som om den kan ha en annan nödvändig egenskap för att kunna bära någon form av liv: vatten.

Den nya planetens densitet är en tredjedel av jordens, och eftersom vatten har en mycket lägre densitet än sten så anser David Charbonneau, som ledde Harvard-teamet som upptäckte planeten, att ”det mest sannolika scenariot är att planeten mestadels består av vatten”.

Vattnet är 190°C varmt

Ganska varmt sådant, dock. Enligt mätningar så är temperaturen på GJ 1214b:s yta 190°C, vilket är en bra bit över kokpunkten – med jordmått mätt.

Men det behöver inte vara kört för det, menar forskarna. GJ 1214b:s storlek gör att gravitation och kokpunkt kan vara annorlunda än de 100°C som gäller på jorden.

– Det vore idiotiskt att bara kategoriskt säga att GJ 1214b inte har något liv. Men vi har inte heller någon grund för att tro att det faktiskt skulle finnas något levande där, säger David Charbonneau till Time.

Kan ses med teleskop

Skulle någon form av liv upptäckas på planeten så skapar det stora möjligheter. Eftersom GJ 1214b ligger så pass nära oss kan forskare – och glada amatörer med rejäla teleskop – observera planeten på ett helt annat sätt än man kunnat göra med andra liknande upptäckter.

Publisert: