Mauds blåsiga dagar

"Om man inte har koll får man säga det"

Maud Olofsson har gjort en helomvändning. Två gånger. Bara i Vattenfallaffären.

Det är skadligt för förtroendet, menar experter som Aftonbladet talat med.

Men hon kommer inte att behöva avgå.

Maud Olofsson.
Maud Olofsson.

Experterna är ense. Näringsminister Maud Olofsson (C) har gjort bort sig.

Turerna har har varit många kring vem som visste vad om Vattenfalls nya avtal om att ta på sig allt ekonomisk ansvar vid en eventuell kärnkraftverksolycka i Tyskland.

– Det verkar vara en skandal om hon visste om det här, säger Karl Loxbo, doktor i statsvetenskap vid Växjö universitet, och syftar på Olofssons kovändning i frågan.

– När människor ändrar sin åsikt från en dag till en annan får man ett brustet förtroende. Och säger hon att hon inte kände till något när hon gjorde det är det en ren lögn. Och det reagerar de flesta starkt på, säger Marie-Louise Zeisig, retorikexpert.

Och det visar sig också när Aftonbladets läsare röstar om vilken partiledare i alliansen de har högst förtroende för.

Aftonbladets läsare har minst förtroende för Maud Olofsson.

Endast 4,2 procent av de drygt 12 000 som röstade på aftonbladet.se hade störst förtroende för henne.

Måste säga att man inte vet

Marie-Louise Zeisig menar dessutom att det är osmidigt att det just är Maud Olofsson som gjort helomvändningarna eftersom hon är känd för att vara öppen.

– Många tycker om henne för att hon är öppen. Om man tycker om en person för en egenskap som det visar sig att hon inte har bryts förtroendet verkligen.

Men hon håller också med Maud Olofsson om att man inte behöver berätta allt som politiker.

– Men då måste man säga det. När det väl blir offentligt kan man inte säga att man inte vet. Då får man en ordentlig förtroendeknäck när man avslöjas.

– Om det handlar om att man inte har koll får man säga det.

Minst populär bland aftonbladets läsare

Vare sig Karl Loxbo eller Marie-Louise Zeisig tror att Maud Olofssons politiska karriär tar slut här.

– Hennes förtroende bli naggat i kanten. Men många har gjort värre saker. En politiker som är så etablerad försvinner inte bara, säger Marie-Louise Zeisig.

Karl Loxbo tror inte att partiet kommer åka ur riksdagen.

– Det värsta som kan hända är att partiet åker ur riksdagen, men det tror jag inte komma hända. Men då får hon säkert avgå.

Centern behöver god pr

Karl Loxbo och Marie-Louise Zeisig menar också att det finns en könsaspekt på detta och att en man aldrig hade kritiserats lika hårt om han gjort samma sak.

– Kvinnor i toppen måste ha högre moral och vara bättre människor än män. Kvinnor nagelfars mer och har strålkastarljuset på sig. Egentligen är den avgående vd:n man borde nagelfara. Men man flyttar fokus till en kvinna i närheten, säger Marie-Louise Zeisig.

Karl Loxbo är inte säker på att de senaste dagarnas händelser kommer påverka partiet.

– Hon har personligen gjort bort sig men det kanske inte påverkar Centerpartiet så mycket. Men det är inte bra för ett litet mittenparti som är beroende av god pr.

4,5 procent

I den senaste sifoundersökningen nådde Centerpartiet bara upp till 4,5 procent.

Karl Loxbo menar att tappet beror på att partiet är oprofilerat, trängs ut av Moderaterna och att de släppte kärnkraftsfrågan.

– Jag vet knappt vad de står för längre.

Publisert: