Reinfeldt kräver svar av Sahlin

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tänker hon sparka någon för att ge plats åt Bodström?”

1 av 2 | Foto: LARS HEDELIN
”man får leda landet på lite större allvar” Aftonbladet avslöjade i går att Thomas Bodström ska lämna landet efter valet – men ändå hoppas på en ministerpost. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det väcker frågor om Mona Sahlins ledarskap: ”Om man är beredd att särbehandla personer, är det också så man tänker i andra frågor? Har man respekt för regler?”

Statsministern studsade till när han läste Aftonbladet i går.

Nu undrar han om Thomas Bodström och Mona Sahlin har ett avtal om att Bodström får bli minister efter USA-vistelsen:

– Det här väcker frågor kring hur hon utövar sitt ledarskap, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern reagerade på en formulering i Aftonbladets artikel om Thomas Bodströms USA-flytt. På frågan hur han kan vara minister om han bor i USA svarade Bodström att ”antingen får jag utses och ta ledigt eller så får jag utses när jag kommer tillbaka”.

– Det är inget litet besked, säger Fredrik Reinfeldt. Då har han alltså med en potentiell statsminister ingått ett avtal om att kunna bli utsedd efter ett halvår. Det väcker en del frågor som jag tycker Mona Sahlin ska svara på.

”Stå tom i ett halvår”

– Tänker hon låta den positionen – förmodligen som justitieminister – stå tom i ett halvår? Eller tänker hon utse en annan justitieminister, som hon sedan sparkar för att ge plats åt Thomas Bodström? Har hon i så fall förankrat det hos sina koalitionspartners?

Menar du att det strider mot någon lag?

– Nej, hon är i sin fulla frihet som regeringsbildare att utse och avskeda statsråd. Men om hon förbereder en konstruktion där någon ska vara statsråd i sex månader för att sedan ge plats för Bodström, vem är då det? Det gör att en särskild fallskärm faller ut för den personen. Det finns en rad följdfrågor om hur man behandlar ledarskapet.

– Vi talar om en verksamhet som omsluter 35 miljarder, hela det svenska rättsväsendet, som nog får förutsättas behöva sitt ansvariga statsråd. Man får ta uppgiften att leda landet på lite större allvar.

– Som man leder sin regering kanske man leder Sverige. Om man är beredd att särbehandla personer, är det också så man tänker

i andra frågor? Har man respekt för regler?

Du menar att Sahlin inte är trovärdig som eventuell statsminister?

– Det är inte jag som ska svara på den frågan. Men hon aspirerar på det jobb jag har. Det här indikerar att det finns frågor som jag inte har fått svar på.

”Vill vinna på jobben”

Mona Sahlin svarar i en skriftlig kommentar:

– Har Reinfeldt redan givit upp eftersom han bekymrar sig över en rödgrön regering? Brukar Moderatledaren göra specialavtal? Det gör inte jag. Jag vill vinna valet på jobbpolitik – inte på barnsliga inlägg. Reinfeldt borde ägna sig åt Köpenhamn och ett klimatavtal i stället för angrepp på Bodström.

Men den socialdemokratiske tungviktaren Lorentz Andersson, som till nyligen satt i partistyrelsen, stödjer åtminstone en del av statsministerns tankegång:

– Om Sahlin vill ha Bodström med i regeringen när han kommer tillbaka, så ombildar hon säkert regeringen.

Publicerad: