Ella petas av veteranen Alf

”Hon hade aldrig en chans”

Unga Ella Bohlin hade aldrig en chans mot veteranen Alf Svensson.

I morgon väntas beskedet att den förre KD-ledaren får representera partiet i Bryssel.

– Det var ett äventyr att sätta Bohlin som etta på listan. När partiet kämpar för sin överlevnad duger det inte med en okänd person, säger Rolf Åbjörnsson, mannen bakom kampanjen ”Alf till Bryssel”.

Ella Bohlin, 30, satsade stort för att bli Kristdemokraternas ledamot i Europaparlamentet. Som förstanamn på partiets lista var förutsättningarna goda och Ella Bohlin sa enligt di.se upp sig från det nya jobbet som pr-konsult på kommunikationsbyrån JKL.

Sedan dess har hon ägnat allt sin tid åt att komma till Bryssel.

– Hon har jobbat dygnet runt, sju dagar i veckan. Hon har kämpat stenhårt, säger Charlie Weimers, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU.

Svensson leder stort

Det var förgäves. När populäre men kontroversielle KD-politikern Lennart Sacrédeus petades från partiets EU-lista kastades i stället veteranen Alf Svensson, 70, in som nummer nio. Den folkära tidigare partiledaren skulle blidka kritikerna.

När knappt 30 procent av landets valdistrikt räknats står det klart att nian Alf Svensson leder stort över ettan Ella Bohlin. Över 13 600 personkryss för Svensson mot knappt 8 000 för Bohlin. Slutresultatet väntas först i morgon men de flesta utgår nu från att det blir Alf Svensson som kniper Kristdemokraternas enda plats i Europaparlamentet.

Kristdemokraten och advokaten Rolf Åbjörnsson som drivit kampanjen ”Alf till Bryssel” är nöjd.

– Det är självklart att han blir vald. Alf har en sådan stark ställning både i och utanför partiet. Jag vet även en hel del moderater som har röstat på Alf. Han är ett varumärke.

Tung kandidat

Namnkunniga personer som Leif GW Persson, Ian Wachtmeister och Gert Fylking har ställt sig bakom kampanjen som också har dragit in en hel del pengar till annonskampanjen för Alf Svensson. Det talas om runt en halv miljon kronor.

Rolf Åbjörnsson menar att Ella Bohlin aldrig hade en chans mot veteranen från Gränna.

– Så är det, säger han.

Han är inte ensam om att glädjas över Alf Svenssons framgångar. Även KDU-ledaren Charlie Weimers gör tummen upp.

– I mina ögon är han den tyngsta kandidat som vi någonsin har ställt upp med. Alf har ett nätverk som gör att han direkt kan bli en tung parlamentariker. Ella är ung och har fortfarande chansen. Hon kan göra ett bra jobb på hemmaplan, säger Weimers.

Aftonbladet har sökt Ella Bohlin men hon vill vänta med kommentarer till i morgon, då det slutgiltiga valresultatet blir klart.

Petad – av Alf
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN