Jobb & karriär

Utbilda dig

Foto: Scanpix

NYHETER

Vågar du ta språnget och utbilda dig? Det kan öka dina chanser till ett jobb!

Men vad ska du leva av under tiden?

Varsågod – fem alternativ.

1. Trygghetsavtal. Om du blir uppsagd och ditt jobb har avtal med en trygghetsorganisation kan du ibland få stöd för att utbilda dig.

2. A-kassa. Du får inte plugga när du har a-kassa - men om du bara läser på deltid, och är beredd att sluta för att få ett jobb, kan det i vissa fall gå bra. Diskutera dock detta noga med både arbetsförmedlingen och a-kassan - i förväg! Du kan få gå en av arbetsförmedlingens kurser om du bedöms ha nytta av det. De är oftast korta och fokuserade på ett specifikt yrke som det just nu finns jobb inom.

3. Studiemedel. Är du under 54 år kan du få studiemedel från CSN för att läsa på komvux, folkhögskola, högskola, universitet eller KY-utbildning. Behöver du läsa in grundskola eller gymnasium kan du ha rätt till ett högre studiebidrag. Det högre bidraget kan också komma att öppnas för arbetslösa över 25 senare i år, som en del av regeringens krispaket.

4. Plugga medan du jobbar. Jobbar du dagtid kan du gå kvällskurser, eller läsa på distans. Pluggar du på dagarna kanske du kan klara dig med extraknäck under en tid?

5. Stipendier. Det skadar inte att försöka!

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär