Publicerad:
Uppdaterad:

Brandon Curry, 8, är soldat i USA:s tjänst

Av: Agneta Elmegård

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Sean Donnelly
POJKSOLDAT. Brandon Curry, 8, deltar i vapenexersis och inväntar nästa order. ”Det här är inte ett sätt att rektytera till det militära. Vi lär ut ledarskap, inte militärisk taktik”, säger Don Shanks, vice chef.

USA fostrar varje år tusentals barnsoldater. Unga marinkårssoldater rekryteras redan vid 8 års ålder. Följ deras vardag i detta unika fotoreportage.

Young Marines – Unga marinkåren – är en organisation i USA som har funnits i femtio år och som rekryterar unga pojkar och flickor i 8–12 års ålder för att drilla dem i militär disciplin, fysisk aktivitet, uthållighet och ett drogfritt leverne. På schemat står allt från reglementsenliga militärövningar, fystester till kännedom om Vietnamkriget och andra milstolpar i den amerikanska krigshistorien.

Utbildningen syftar underförstått till att uppmuntra den ”moraliska och fysiska självkännedomen”.

Det finns trehundra ungamarinkårs-grupper runt om i USA, uppdelade på sex divisioner. Totalt har organisationen 16 000 medlemmar. Pentagon satsar varje år 7 miljoner kronor på barnsoldaterna och rekryteringen av dessa.

Kritikerna till USA:s marinskolor är entydiga i sin uppfattning. Det här är barnsoldater som formas till att bli dödsmaskiner och är en direkt urvalskälla till den riktiga marinkåren.


Se allt från ”Young Marines”. Följ deras vardag i detta unika fotoreportage – prenumerera på Plus.

Publicerad:
Publicerad: