Skarpa protesten efter skoldådet: ”Skäms!”

NYHETER

En efter en gick överlevare upp till podiet och talade inför hundratals människor på anti-vapendemonstrationen i Florida under lördagen.

Budskapet var tydligt och riktat mot president Donald Trump och vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

– Skäms på er! skanderade eleven Emma Gonzales.

Överlevande skolelever, politiker och hundratals andra samlades i Fort Lauderlade på lördagen under en anti-vapendemonstration, rapporterar NBC News.

Syftet var tydligt och budskapet riktat mot USA:s president Donald Trump samt mot vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Efter att ha inlett med en tyst minut för de 17 som omkom när skolskytten Nikolas Cruz öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High i Parkland, gick eleven Emma Gonzales ut och höll ett brinnande tal.

– Alla dessa människor borde vara hemma och sörja. Men i stället står vi här, tillsammans, för att om allt vår regering och president kan göra är att skicka ”tankar och be”, så är det dags för offren att vara den förändring som vi behöver se, sa Emma Gonzales uppe vid podiet och fortsatte:

– Till alla er politiker som tar emot bidrag från NRA, skäms på er!

1 av 4 | Foto: RHONA WISE / AFP
Eleven Emma Gonzales brast ut i tårar under talet.

Attacken mot Trump

Sedan delade hon ut en känga direkt i Donald Trumps riktning.

– Om presidenten skulle komma hit och säga till mig rätt i ansiktet att det som hänt är en hemsk tragedi, och att ingenting kommer att göras åt det, så kommer jag gladeligen fråga honom hur mycket pengar han fått av NRA.

– Det spelar ingen roll, för jag vet redan. Det var 30 miljoner, sa Emma Gonzales.

”Skäms på er!”

Flera studenter och andra närvarande vid demonstrationen skanderade ”skäms på er, skäms på er, skäms på er!” och plakat med bilder på klasskamrater som omkommit i skoldådet visades upp.

Journalistläraren Melissa Falkowski gömde sig i ett skåp på skolan när kulorna började vina. Med tårar rinnande ner för kinderna basunerade hon ut:

– De säger att det inte är dags. Nu är det dags! Det finns ingen annan tid.

Så många vapen finns i USA 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM