”Jag känner mig stark”

Mona Sahlin ger kritikerna svar på tal

Kritiken biter inte på Mona Sahlin.

Efter två år som ledare för Socialdemokraterna är hon nöjd med sin insats.

– Jag känner mig som en stark partiledare, säger Sahlin till Aftonbladet.

Mona Sahlin är hetast i bloggvärlden. I kväll möter hon Fredrik Reinfeldt i en tv-sänd duell.
Mona Sahlin är hetast i bloggvärlden. I kväll möter hon Fredrik Reinfeldt i en tv-sänd duell.

På ett år har oppositionen tappat nästan hela sitt gigantiska försprång på nära 17 procent mot alliansregeringen. I den senaste sifomätningen återstår 3,3 procentenheter mellan blocken.

Nu växer kritiken mot Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin. Hennes sätt att forma den rödgröna alliansen har väckt ont blod internt och i bloggvärlden rasar debatten. Är Sahlin rätt person att leda oppositionen in i valåret 2010?

– Ja, det är jag, säger Mona Sahlin.

På dagen två år efter att hon valdes till partiordförande för Socialdemokraterna är hon nöjd.

”Viktiga och svåra steg”

– Jag tycker att det har gått väldigt bra. Det har varit viktiga och svåra steg. Inte minst för Socialdemokratin att under min ledning säga att nu ska vi regera tillsammans med två andra partier. Det har varit ett oerhört viktigt beslut och en ganska jobbig och lång process. Nu är vi där och det är ett och ett halvt år kvar till valet. Vi har förnyat partiet.

För ett år sedan fick Socialdemokraterna drygt 43 procentenheter i Sifos mätning. Nu får ni 37,5 procentenheter. Hur förklarar du det tappet?

– För drygt ett år sedan var avståndet mellan blocken runt 20 procent. Hur många trodde att det var ett rimligt resultat i ett val? Om siffrorna du nu beskriver skulle vara ett valresultat, då skulle vi vinna valet med mer än dubbelt så mycket som Fredrik Reinfeldt gjorde. Jag vet bara en sak: Valet kommer att bli jämnt, det kommer att bli spännande och det gäller att jobba hårt varje dag fram till dess.

Du får en hel del kritik för ditt ledarskap. Hur starkt stöd känner du att du har?

– Jag känner ett väldigt starkt stöd i partiet. Jag tvekar inte en sekund på att jag har partiet med mig. Jag har gjort ett antal kontroversiella och viktiga ställningstaganden. Jag har förflyttat partiet i en mängd frågor, det har varit viktigt och då känner man sig som en stark partiledare.

Hur känner du inför alla kritiska diskussioner kring dig och din person?

– Det har förts många debatter runt mig under en lång rad av år, så det är ingenting nytt för mig. Jag är väldigt trygg och säker i vad jag vill med Socialdemokratin och vad jag vill inför valet men också i hur jag är som ledare. Jag känner mig stark.

I kväll 20 00 möter Mona Sahlin statsminister Fredrik Reinfeldt i en tv-sänd duell. Följ debatten på aftonbladet.se.

Publisert: