Valet 2010

Så blir valet 2010

NYHETER

Med 1,5 år kvar till valdagen har Aftonbladet tittat i spåkulan - och sett feta budgetar och en möjlig otrygghetschock

Om 18 månader är det val.

Då är arbetslösheten skyhög i Sverige och ekonomin går fortfarande på lågvarv.

Aftonbladet har tagit fram spåkulan och frågat:

Vem vinner - Reinfeldt eller Sahlin?

Det är söndagen den 19 september 2010. Om solen skiner vet vi inte men vad vi vet är att en ganska stor del av de som går och röstar den här valdagen är utan jobb. Vi tror oss också veta att många är ganska missnöjda med lönen. De stora påslagen är borta och en del har faktiskt inte fått någon löneökning alls. Pensionärerna har till och med fått sin inkomst sänkt. Fast å andra sidan har priserna inte stigit särskilt mycket heller. Inflationen är låg och räntorna på bottennivå.

Det här är naturligtvis bara delvis sant. I dag är det den 19 mars 2009 och hela ett och ett halvt år kvar till den där valdagen 2010. Men redan nu slipas retoriken.

Oppositionsledare Mona Sahlin:

– Det regeringsalternativ som har det tydligaste svaret på hur Sverige snabbast ska ta sig ur jobb- och välfärdskrisen kommer att få förtroende i valet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Jag tror att det är ganska tydligt för svenska folket att den kris vi har kommer utifrån. De ser att det vi kan göra är begränsat. Samtidigt ser de att vi är väldigt aktiva i vår arbetslinje, i åtgärder för omställning samtidigt som vi försvarar de offentliga finanserna. Det blir väldigt mycket ett fortsatt ansvarstagande.

Båda är rätt ute.

Mest negativa saker

Aftonbladet har gått igenom en lång rad prognoser för valåret 2010 som gjorts av banker, Konjunkturinstitutet, fack och näringsliv. Det är lågkonjunktur och jobbkris i sikte. En arbetslöshet på mellan 8,5 - 10,2 procent, BNP-tillväxt på låga 0,4 - 2,3 procent och en styrränta runt 1 procent.

– Det är mest negativa saker vi har framför oss. De flesta kommer att påverkas på något sätt, säger Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet.

– Även om man inte blir av med jobbet så kommer många att få en sämre löneutveckling och känna av en allmänt ökad osäkerhet.

Vore det val i dag skulle oppositionen vinna över regeringen. Men alliansen knappar in. Den allmänna tolkningen är:
Sittande regering gynnas i kristider. När arbetslösheten börjar stiga och alltfler förlorar jobbet kan vinden vända och turen gå över till oppositionen. Det är scenariot för valåret 2010. Det kan vara helt fel.

– I dagsläget går det inte att säga om något av blocken gynnas av konjunkturläget. Det finns inga belägg för att krisen skulle gynna en sittande regering. Men enligt forskningen är det heller inte säkert att sittande regering förlorar på krisen, säger Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I vår kommer hans avhandling om hur ekonomi och arbetslöshet påverkar väljarnas beteende.

Talet som blev en katastrof

Enligt Martinsson röstar väljarna inte automatiskt bort en regering för att arbetslösheten stiger och ekonomin går back. Det väljarna bryr sig om är vem som levererar bäst resultat och vem som prioriterar de viktiga frågorna högst.

Därför var förre statsminister Göran Perssons förstamajtal på Norra Bantorget i Stockholm 2006 så katastrofalt. Han nämnde inte jobben med ett ord och sa efteråt att arbetslösheten inte blir en stor valfråga.

Istället tog Reinfeldt och hans alliansvänner över frågan, vann valet och om 1,5 år har de tänkt göra samma sak igen. Enligt Johan Martinsson är det möjligt - trots att var tionde människa som går in i valbåset 2010 kan stå utan jobb.

– Om Socialdemokraterna misslyckades med sin sysselsättningspolitik när det var god konjunktur, varför skulle de automatiskt lyckas med sin sysselsättningspolitik bara för att de är i opposition och konjunkturen är dålig?

För Mona Sahlin räcker det inte med att bara ta över och gå om i jobbfrågan. Hon måste också visa att det verkligen skulle göra skillnad med henne i Rosenbad.

Trygghet och välfärd

– S måste lyfta fram frågor där de vet att de har en bättre politik i väljarnas ögon. Det kan handla om traditionella frågor som trygghet och välfärd, säger Johan Martinsson.

För regeringen gäller det att även fortsättningsvis hålla jobbfrågan riktigt högt.

– Regeringen kan straffas om väljarna anser att de inte har gjort tillräckligt mycket, säger Martinsson.

Om ett och ett halvt år är det valdag i Sverige. Om solen skiner vet vi inte. Men vad vi säkert vet är att arbetslösheten har varit en viktig valfråga. Och vad vi nästan säkert vet är att oppositionen har inpräntat otrygghetschock och regeringspassivitet.

Vi vet alldeles säkert att Fredrik Reinfeldt har varit ordförande för hela EU och med än större statsmannapondus talat om hur global krisen är och hur ansvarsfullt regeringen handlar. Och vi kan nog vara hyggligt säkra på att Alliansen, för säkerhets skull, har levererat rätt så feta budgetar för jobben och tryggheten i Sverige. Konjunkturinstitutet spår satsningar på ytterligare 50 miljarder kronor valåret 2010.

KONJUNKTURLÄGET VALÅRET 2010

Arbetslöshet

Nordea: 8,7 %

Swedbank: 10 %

SEB: 10,2 %

SBAB: 9,6 %

Konjunkturinstitutet: 9,0 %

LO-ekonomerna: 8,5 %

Svenskt Näringsliv: 9,8 %

BNP-tillväxt

Nordea: 1,3 %

Swedbank: 0,6 %

SEB: 0,4 %

SBAB: 1,5 %

Konjunkturinstitutet: 1,9 %

LO-ekonomerna: 2,3 %

Svenskt Näringsliv: 0,4 %

Inflation

Nordea: 1,1 %

Swedbank: 1,2 %

SEB: 0,4 %

SBAB: 0,3 %

Konjunkturinstitutet: 0,4 %

LO-ekonomerna: 1,5 %

Svenskt Näringsliv: 1,6 %

Riksbankens reporänta (december 2010)

Nordea: 1,5 %

Swedbank: 0,75 %

SEB: 0.00 %

SBAB: 1,0 %

Konjunkturinstitutet: 1,0 %

LO-ekonomerna: 2 %

Svenskt Näringsliv: 1,5 %

Prognoserna har presenterats under tiden december 2008 - mars 2009.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

LÄS VIDARE

Valresultat 2018 – följ Aftonbladets valvaka

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010

Valet i Sverige

Fredrik Reinfeldt

Mona Sahlin