Läsarna: Sjukersättningen avgör valet

avSofia Ström

”En sjuk blir inte bättre av att ekonomin försämras”

Regeringens planerade förändring av sjuk- och föräldrapenningen har skapat en het debatt bland Aftonbladets läsare.

77 procent tror att frågan blir avgörande i valet 2010.

Men åsikterna om den planerade förändringen är bra eller dålig delar läsarna i två läger.

Lena Mellin.

När Aftonbladet ställde frågan "Blir sjukersättningsreglerna en avgörande valfråga 2010?", röstade 77 procent av de 16 800 som svarade ja.

Sedan började diskussionen.

Öjenmia, 51, skriver att han som alla andra sjuka vill bli helt frisk och botad. "Vi vill komma tillbaks både till livet och ett arbete igen men då måste vi få en ärlig chans också. En sjuk blir inte friskare av att ekonomin försämras, att bli sedd som paria och utsättas för både fördomar och hetsjakt, tvärtom."

"Slut på parasiterande"

"Det handlar om att klämma åt de svaga grupperna i samhället för att kunna göda de välbeställda", skriver Stackarssv, 67 år, Överkalix.

Men andra tycker att reglerna blir rättvisa.

"Nu kan utnyttjandet och parasiterandet sluta. det är självklart att detta är det rättvisaste, men det borde kombineras med sänkta arbetsgivaravgifter och skatter", skriver Veles, 25.

Nyutexaminerade drabbas

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, säger att hon inte tycker att förändringen är orimlig.

– Det har ju varit på det här sättet förr. Men det är klart att det exempelvis blir jobbigt för dem som går från studier till arbete. För dem blir det kännbart att bli sjuka.

Mellin säger att det nuvarande systemet egentligen innebär att man kan bli återbetalningsskyldig om man tjänar mindre än vad man uppgett, därför är regeringens aviserade förändringar bättre på många sätt.

– Men problemen med båda systemen är att de tolkas så fyrkantigt och oflexibelt. Jag skulle önska att man kunde se individen och den aktuella situationen i stället för att följa regler till punkt och pricka.

Räkna på kort tid

– Men det viktigaste med ett nytt system är att perioden som man beräknar sjukpenningsgrundande inkomst på blir så kort som möjligt, helst bara några månader. Många människors liv förändras hela tiden och med det inkomsten, få arbetar 40 år på samma ställe och får exakt den garanterade löneförhöjningen år efter år, säger Mellin.

Blir sjukersättningsreglerna en avgörande valfråga 2010?

– Inte bara just den här frågan, men hela den förändring av a-kassa och sjukförsäkring som föregått under regeringen. Reinfeldt kommer att säga att han förespråkar en arbetslinje, och Sahlin en bidragslinje. Och Sahlin kommer att säga att Reinfeldt är hjärtlös, sammanfattar Lena Mellin.