Nyheter

Försäkringskassans förre ordförande kritisk

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

"Man har inte lyssnat på remissinstanserna"

För två år sedan lämnade Inger Efraimsson sin post som Försäkringskassans ordförande eftersom hon var kritisk mot regeringens politik.

Nu riktar hon ny kritik mot hur de sjukskrivna behandlas.

– Det är ledsamt och dystert, säger hon till Aftonbladet.

När Inger Efraimsson i protest hoppade av som ordförande för Försäkringskassan 2007 kallade hon regeringens politik "otäck och oroande". Hon förutspådde då att utvecklingen skulle leda till att sjukskrivna tvingades ut i arbetslivet för tidigt.

– När jag avgick var min reaktion spontan, jag kände att det här kan jag inte stå för.

Nu visar det sig att hon hade rätt.

Lyssnade inte på expertutlåtanden

– Jag vill inte säga "vad var det jag sa" men det blev verkligen precis så. Det här får stora konsekvenser och det är mycket synd om de som drabbas. Det hade gått att göra på ett annat sätt.

Inger Efraimsson, som nu är pensionär men sitter i Arbetsdomstolen, säger att det allvarligaste är att regeringen inte lyssnat på de expertutlåtanden och remissvar som funnits.

– Det har funnits tid att ta åt sig kompetenta utlåtanden men man har inte velat lyssna på remissinstanserna.

Hon menar att regeringen driver igenom sin politik mot bättre vetande.

Spår konsekvenser i nästa val

– Det finns en idé om att vi ska köra på och se om det går. Men man kan inte hantera människors väl och ve på det här sättet.

Men Inger Efraimsson är övertygad om att politiken kommer att få följder inte bara för alla som nu drabbats utan också politiskt.

– När 50 000 människor utförsäkrats så kommer nästan alla att känna någon som drabbats. Det kommer att få konsekvenser i nästa val.

Utförsäkrade blir helt utan pengarÄr du drabbad?
Publisert: