Romantisk vit jul i egna röda stugan

 "Jag älskar att julpynta – allt måste stämma"­

1 av 17
Mysiga lyktor är ett måste på Jennys veranda. Det röda huset i Sollefteå fullkomligt strålar av jul både ute och inne.

Sprakande brasor, girlanger i taken och doftande hyacinter.

Hela huset sjuder av förväntningar om en gammaldags jul och lata dagar.

Det är dan före dan före dopparedan hemma hos Jenny.

Var är tomtarna? Jodå, de finns där – en liten, tapper skara samlade i en tomtekör av keramik. Den är kärt arvegods och har till och med fått hedersplatsen i vardagsrummet hemma hos Jenny och Tomas Karlsson. Eller ”salen” som de kallar det pampiga stora rummet på nedervåningen i deras vackra tjugotalsvilla i centrala Sollefteå. I övrigt är deras julhem närapå tomtefritt.

I stället plockar de fram godbitarna från gammaldags jular – dofterna, smakerna och prydnaderna som ger rätt stämning inför den stundande helgen. Det mesta fyndat bland gammalt och nött.

– Vi tycker båda om att leta möbler på loppis och i antikbutiker. Nästan allt vi har här hemma är begagnat och köpt på auktion, berättar Jenny.

r i det röda huset med vita knutar har de bott i sex år. De flyttade från två rum och kök på 52 kvadratmeter till fem rum och kök på tvåhundra. Av renoveringsobjektet de köpte finns inga spår kvar, bara varsamt återställda och framtagna originaldetaljerna.

I dag är huset en dröm i lantligt vitt med kärleksfullt utvald inredning. Men det har varit lång väg till att få huset i det skick det är i nu.

–?Vi låg sömnlösa många nätter och frågade oss vad vi hade gett oss in på, särskilt i början. Men efter ett tag blev det ett roligt projekt. Vi har lärt oss väldigt mycket om gamla hus och hantverk efter hand. Som det känns i dag skulle vi aldrig tveka att göra samma sak igen med ett annat hus! säger Tomas.

–?Det är tur att vi delar intresset för inredning. Det är vår främsta hobby, skrattar Jenny som arbetar som inredare och har en inredningsblogg.

Svarta katten Chinnie skrapar med tassen på rutan och vill in. Det är elva minusgrader ute. Snön gnistrar i solen, men skenet från kakelugnen lockar.

Katten stryker sig mot Jennys ben när hon passerar och lägger sig till rätta inne i värmen. Hon har flera eldstäder att välja mellan – en i salen, en i köket och en på övervåningen.

Från den lilla hallen kommer man in i trapphallen – ett rum med härlig rymd där köket, salen och kapprummet möts och trappan tar sats till övervåningen. I trapphallen står också granen och glittrar, klädd med ljusslinga och levande julgransljus i silvriga hållare.

Salen är en dröm i vitt som badar i ljus från tre stora fönster. Det här är platsen för vila och umgänge – en stor yta att fylla med vad man själv vill. Krukorna i fönstret är fyllda av doftande granris och omtagna av julröda band. Några få men väl valda juldekorationer ger stämningen och julkänslan fart.

Från lantköket kommer doften av nybakade lussebullar och glögg. Faten med rykande tomtegröt ska toppas med mandel och kanelstång.

– Jag älskar att pynta till jul. Allt ska stämma, säger Jenny, inte bara dukningen och juldekorationerna utan också maten och drycken.

Så här i juletid pryds alla tak inomhus av tjocka röda pappersgirlanger som strålar samman vid takbelysningen i mitten av rummet. De ger en underbart pampig känsla, som om rummen var inslagna som julklappar – något man kan kosta på sig just till en storhelg.

Vackrast är ändå det lilla matrummet. Det ligger i husets sydvästra hörn och är sagolikt juligt. Kristallkronans prismor fångar färgen från lågorna från alla de tända ljusen på det juldukade bordet och skickar varma guldgula blänk vidare runt i rummet.

Linneservetterna har ett blått inslag som finstämt tar upp de blå nyanserna som finns i inredningen året runt. Grön lummer slingrar sig runt ljusstaken, som i sig ett verkligt fynd från sommarens auktionsrunda. Vid ena kortsidan står en liten fästmanssoffa under en porslinshylla. Allt är stilrent symmetriskt men mjukas upp av kuddar och lite skavda kanter. Det är inte utan anledning den lilla inbjudande sittplatsen kröner rummet.

– Just nu läser jag en kurs i feng shui, berättar Jenny. Enligt den inredningsprincipen är just matrummet vårt relationsrum. Ja, egentligen för alla slags relationer, men också för vår kärleksrelation. Här inne har vi saker i par, som en symbol för oss två och vår kärlek.

Att njuta av en julmiddag i det rummet ger med all säkerhet goda relationer med alla runt bordet.

– Jag kan inte tänka mig en jul utan en lång julmiddag här med våra nära och kära, säger Jenny och Tomas håller med. För oss är det viktigast att umgås och mysa i massor!

Text:?? Anna-Klara Fresk

Foto:?? Mia Carlsson

Fotnot: Här hittar du Jennys blogg

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård