Nyheter

Krispaketet en framgång för Obama

NYHETER

Kongressen kan säga ja redan i dag

USA:s kongress kan redan på torsdagen komma att säga ja till kompromissvarianten av det gigantiska stimulanspaketet på motsvarande 6,5 biljoner kronor. Därmed kan president Barack Obama nå en stor politisk framgång.

– Jag vill tacka demokrater och republikaner i kongressen som efter hårda strider kunde enas om en kompromiss som kommer att rädda eller skapa fler än 3,5 miljoner jobb och få vår ekonomi tillbaka på spåret, sade presidenten sedan det stod klart att senaten och kongressen fått ihop ett förslag.

Representanthuset talesman, demokraten Nancy Pelosi, sade att hon hoppades att förslaget kan komma upp till omröstning i representanthuset och senaten om en eller två dagar och att Obama kan skriva på förslaget före den 16 februari, det datum han själv haft som mål.

Kanske på torsdagen

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, sade att han hoppas att båda kongressens kamrar ska kunna rösta ”inom några dagar” och kanske redan på torsdagen. Samma bedömning gjorde partikamraten Max Baucus, ordförande i senatens finansutskott och en av arkitekterna bakom kompromissen.

Uppgörelsen träffades efter det att representanthuset godkänt ett paket värt 819 miljarder dollar förra veckan medan senaten i tisdags sade ja till en variant på 838 miljarder dollar.

Republikaner sade att kompromissen var resultatet av hemliga samtal mellan demokrater i representanthuset, senaten och tre republikaner i senaten. De krävde ett andrum på 48 timmar för att allmänheten ska kunna ta del av paketets detaljer på nätet.

– Vad försöker majoriteten att dölja, frågade den ledande republikanen Eric Cantor som varnade för ”åtgärder som vi senare kommer att ångra, åtgärder som kan komma att göra mer skada än nytta för att ta oss ur den ekonomiska krisen vi befinner oss i”.

Fler republikaner?

Det var inte klart om fler republikaner kommer att stöda paketet i de kommande omröstningarna. Ingen av dem sade ja i representanthuset, och i senaten var det bara tre som ställde sig bakom förslaget.

Senatorn Susan Collins var en av de tre, och hon sade att det nya paketet är värt totalt 789 miljarder dollar, varav 150 miljarder i infrastrukturprojekt, 35 procent i skattelättnader och ytterligare miljarder i stöd till delstater som nu står inför nedskärningar för att klara av lagens krav på att ha en balanserad budget.

– Vi kan inte unna oss lyxen att ta god tid på oss. Vi är en supermakt. Om vi faller blir det kaos på planeten, sade den demokratiske senatorn Daniel Inouye som är ordförande i utskottet som har hand om budgetanslag.

Obama skyndade i en politisk pr-kampanj till en byggplats i norra Virginia för att tala sig varm för vad han kallade den ”brådskande” och ”nödvändiga” planen.

– Vi måste få den slutliga versionen på mitt skrivbord så att jag kan skriva under, sade presidenten som nu hoppas på en stor framgång efter vissa bakslag i starten av hans presidentperiod.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter