Livstid för Schürrer

I dag föll domen – Schürrer utvisas för all framtid

Christine Schürrer mördade Max, 3, och Saga, 1.

Hon döms nu till livstids fängelse och utvisning från Sverige för all framtid.

– Nu kan Max och Saga andas ut, säger pappa Nicklas Jangestig till aftonbladet.se

Ett 50-tal journalister och fotografer trängdes i hovrättssalen där presskonferensen hölls i förmiddags.

Hela familjen Jangestig fanns på plats när domen avkunnades. De stod på rad intill varandra och läste utslaget med vad de själva beskriver "en stor lättnad".

Hovrätten dömer Christine Schürrer till livstids fängelse – och utvisning från Sverige för all framtid. Hovrätten höjer även skadeståndet till Emma och Nicklas, Max och Sagas föräldrar, till 100 000 kronor vardera. I domen står att de båda föräldrarna anses ha en lång tid av svår bearbetning kvar framför sig.

Ett svårbedömt mål

Hovrätten har i sin bedömning lagt större vikt vid Emma Jangestigs egna minnen än vad tingsrätten valde att göra. "Vi finner det utrett att mamman har vissa minnesfragment, bland annat om en kvinnlig person i hallen. Det kan inte vara någon annan än förövaren som mamman sett." skriver hovrätten.

– Jag vet inte om det var jag som gjorde ett bättre jobb den här gången eller vad det beror på, men det betyder jättemycket att de tror på mig, säger Emma Jangestig till aftonbladet.se.

I domen skriver även hovrätten att Emma minns att förövaren sa: ”Hi, I´m Tine”, när Emma öppnade dörren. Att Emma vetat just detta smeknamn på Schürrer anser de vara ett starkt indicium.

Det är även fastslaget anser hovrätten, att Schürrer befann sig i Arboga vid tiden för brottet, att hon ljugit om skälen till varför hon var där samt att hon haft tillgång till en hammare som nu är försvunnen. Dessutom har Schürrer enligt hovrätten lämnat felaktiga uppgifter om ett par försvunna skor vars sulmönster stämmer med ett avtryck på brottsplatsen.

Var besatt

Det var den 17 mars förra året som syskonen Saga och Max, 1 och 3 år, samt deras 23-åriga mamma hittades svårt skadade i familjens hus i Arboga. Barnen avled, men deras mamma Emma Jangestig överlevde.

Snart riktades misstankarna mot den 32-åriga Christine Schürrer som hade haft ett förhållande med Emma Jangestigs nya sambo. – – Det är uppenbart att Schürrer har varit besattt av sin tidigare pojkvän. Hovrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan har dödat Max och Saga Jangestig och försökt att döda deras mamma Emma Jangestig, säger hovrättslagmannen Magnus Göransson.

Schürrer dömdes i oktober förra året av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för morden på barnen Max och Saga samt mordförsök på deras mamma Emma Jangestig i Arboga den 17 mars förra året.

"Kall och kontrollerande"

Enligt åklagaren Frieda Gummesson utövade Schürrer ett fruktansvärt våld mot de två barnen. I sin slutplädering under hovrättsförhandlingarna beskrev hon hur mördaren handlat i ursinne, men samtidigt beräknande.

– Christine Schürrer är en kall och kontrollerad person, säger Frieda Gummesson.

Max och Saga skulle ha fyllt fyra år respektive två år i maj 2008.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 16/2 kl. 11.04

Beställ nyhetsflash du också

Publisert: