Nyheter

Enorm förödelse i Australien

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

1 800 byggnader förstörda – ny brand hotar samhälle

Dödsbränderna i Australien har ställt till med långt större förödelse än vad som varit känt.

På fredagen sade myndigheterna att fler än 1 800 byggnader förstörts, nästan 800 fler än vad man räknat med tidigare.

Samtidigt intensifierar polisen jakten på mordbrännare, som misstänkts ha satt i gång åtminstone en av bränderna under den värsta brandkatastrofen i landets historia. Minst 181 människor i delstaten Victoria har omkommit, och myndigheterna fruktar att dödssiffran kan komma att stiga till långt över 200. Bara i samhället Marysville, nordöst om Melbourne, befaras 100 människor ha omkommit.

Hotas på nytt

På fredagen varnades för att en ny brand närmar sig det näraliggande samhället Healesville som var drabbat tidigare. Traumatiserade invånare var åter tvungna att ha beredskap att försöka skydda sina hus från en eldsvåda och gnistregnet från det omgivande busklandskapet. Varningen tonades senare ner, men Healesville-borna ombads vara fortsatt vaksamma eftersom förhållandena kunde ändras snabbt.

– Det är rätt tuffa tider för människor, konstaterade Adam Menary, bosatt i Healesville, i en intervju med en radiostation. Han förklarade att invånarna i samhället var oroade och rädda.

Ett 20-tal skogsbränder rasade ännu på fredagen runtom i Victoria, nästan en vecka efter det att de första bränderna bröt ut. Men räddningstjänsten drog nytta av att vädret blivit svalare och fuktigare, vilket underlättar släckningsarbetet.

Omfattningen av förödelsen har klarnat efterhand när militärflygplan satts in i räddningsarbetet i ett stort område med bondgårdar och eukalyptus-skogar. I torsdags hade myndigheterna räknat till 1 069 förstörda byggnader, men på fredagen justerades siffran upp till 1 831.

Sedan i lördags kväll har bränderna skapat förödelse i ett 450 000 hektar stort område. Temperaturer nära 50 grader Celsius i kombination med ihållande vindar och ett busklandskap, torrt som fnöske, gjorde att katastrofen var ett faktum.

Jakt på mordbrännare

Victorias polischef Christine Nixon ansåg att utredarna har gjort framsteg i jakten på mordbrännare. Men polisen bekräftade inte uppgifter i medier om att 39-årig man från Churchill, ett samhälle i brandområdet, senare på fredagen ska ställas inför domstol, anklagad för att ha anlagt en brand.

På torsdagen förhörde polisen två män i samband med bränder i Churchill, men de släpptes senare.

Nixon har sagt att bränderna i Churchill-området tydligt är mordbrännares verk och att elden som nära nog förstörde samhället Marysville också verkar misstänkt.

Australiska tidningar fortsatte att fylla sina sidor med berättelser om överlevande och om sorg och desperation när familjer återvänder till de svartbrända rester som en gång var deras hem. Samtidigt har en hjälpfond för offren som startats av Röda Korset. Insamlingen fick en extra skjuts på fredagen av en tv-sänd gala. Den australiska superstjärnan, skådespelerskan Nicole Kidman, och hennes make, countrysångaren Keith Urban, skänkte själva motsvarande 2,7 miljoner svenska kronor.

Röda Korset säger att det redan före galan dragit in 360 miljoner kronor och att evenemanget inbringade ”många miljoner” mer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter