Svenskar fast i det tropiska ovädret

Cyklonen "Hamish" drar fram längs Australiens nordöstkust.

Runt Frasier Island, en av de värst drabbade öarna, befinner sig flera svenskar.

– Vi är skakade och väntar nervöst, säger Adam Vallin, på plats i Hervey Bay.

Det kallas för den värsta stormen på trettio år och den drar just nu fram utanför den australiska nordostkusten. Ovädret pendlar mellan kategori fyra och fem på stormskalan, där fem är den allvarligaste kategorin, och vindstyrkor på nära 78 meter i sekunden har uppmätts, skriver The Sydney Morning Herald.

Drygt tusen turister har redan evakuerats från paradisöarna Fraser Island, Lady Elliot Island och Heron Island – men långt ifrån alla hann söka skydd innan cyklonen "Hamish" närmade sig.

Inga plan kan lyfta

Några av de svenska turister som sitter fast i området är Adam Vallin och hans tio vänner från Gotland, Hudiksvall och Stockholm.

På telefonen från Hervey Bay utanför Fraser Island berättar Adam att läget är nervöst på orten.

– Vi är rätt skakade. Man tänker ju på orkanen Katrina och hur illa det kan gå. Det är nervöst att gå och vänta och inte veta vad som kommer att hända, säger han.

Personalen på hotellet där sällskapet bor har sagt att de snart kommer att evakueras till källaren.

– Det kommer att bli värre om några timmar har vi fått höra så vi ska snart ner till källaren, säger Adam.

"Rädda och oroliga"

Det svenska sällskapet har försökt att ge sig av men alla bussar har ställts in, inga plan kan lyfta och båtarna får inte lämna hamnen.

"Vi är alla rädda och oroliga", skriver Linnéa, en av medlemmarna i sällskapet i ett mail.

"Ute är det mörkt, det regnar och blåser och man vet inte när det ska slå till. För bara två dagar sedan hade vi sol och klarblå himmel. Det är det här som är så läskigt med Australiens väder, det är alltid helt oväntat och oförutsägbart. Man kan aldrig veta säkert vad som ska hända".

"Läget är spänt"

Johan och hans sju vänner från Sverige är även de fast i området, vid staden Town of 1770 Agnus Water. Han skriver att mobilnätet är utslaget, att alla lokalbor bunkrar upp med mat och att polisen avrått dem från att åka någonstans.

"Läget är just nu spänt, vinden har ökat i styrka och vi väntar på att cyklonen ska dra över under natten eller eventuellt tidigt på morgonen", skriver Johan.

Fraser Island är världens största sandö och står på FN:s världsarvslista. Dess regnskogar, makalösa stränder och möjligheten att se vilda djur lockar många Australienresenärer.

Enligt nyhetsbyrån AAP kan cyklonen nå så långt söderut som Brisbane under tisdagen.

Tio-dygnsprognos för vädret i Queensland
Publisert: