Här ökar priset

NYHETER

Borätterna dyrare efter räntesänkning

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Fler spekulanter De rekordlåga räntorna har fått spekulanterna att rusa till visningarna. I centrala Stockholm har priserna gått upp med fem procent.

Bostadspriser skjuter i höjd-en – igen.

Rekordlåga räntor har utlöst en ivrig lägenhetsjakt.

– Folk köar ut på gatorna till visningar, säger Andreas Magnusson, mäklare.

Medelpriset för en bostadsrättslägenhet i Sverige har höjts ytterligare. Under februari månad gick priset upp med fem procent.

För en lya i Stockholms innerstad får du nu betala 49 016 kronor per kvadratmeter, att jämföra med medelpriset för hela riket som är 17 233 kronor per kvadratmeter.

Låga räntor

Det är andra månaden i rad som bostadspriserna stiger, och uppgången beror till stor del på de rekordlåga räntorna.

Med billigare lån blir allt fler sugna på lägenhetsköp. Nu strömmar spekulanter till visningarna.

– Vi märker en natt- och dagskillnad nu från hur det såg ut innan jul och nyår, när nästan ingen kom på visningar, säger mäklaren Fredrik Gustafson, vid Skandiamäklarna Göteborg.

Göteborg hade den kraftigaste prisuppgången – med hela åtta procent. I Stockholm var prisuppgången lägre, men räknat i kronor per kvadratmeter är Stockholms innerstad fortfarande dyrast.

– Ett hyggligt lågt utbud är ju en indikator på att man får bra betalt, säger Anders Alf, som är mäklare vid Södermäklarna i Stockholm.

Långa köer

I Malmö är efterfrågan stor på bostadsrättslägenheter. Andreas Magnusson från Malmöhusmäklarna berättar att folk nästan köar ute på gatan för att gå på visningar.

– Det är otroligt positivt. Du får knappt tag i en hyresrätt här nere – men alternativet bostadsrätt är däremot jättebra nu, säger han.

Frida Hübenette Högberg