Sofie-målet tas upp igen

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Chefsåklagaren: Det finns tillräckliga skäl

Sofie Lohede, 15, tog sitt liv några timmar innan rättegången mot hennes misstänkta våldtäktsman skulle börja.

Åklagaren valde då att lägga ned åtalet.

Men nu tas målet upp igen enligt ett alldeles färskt beslut.

- Vi fick precis höra det, säger Sofies mormor Pia Lohede. Det är bra att det blir rättvisa. Men just nu orkar vi inte säga mer än så.

Sofie, eller Sophie som hon kom att skriva sitt namn, blev 15 år.
Sofie, eller Sophie som hon kom att skriva sitt namn, blev 15 år.

Åklagaren lade ner åtalspunkterna mot 42-åringen om våldtäkt mot Sofie, 15, efter att hon tagit sitt liv. Detta eftersom åtalet i mångt och mycket byggde på Sofies egen berättelse om vad mannen gjort mot henne.

Beslutet väckte starka reaktioner och protester. Namninsamlingar startades och demonstrationer hölls.

Nytt beslut

Åklagaren Erik Schreiber valde till slut att dels avsäga sig målet och dels att skicka en begäran om överprövning till Utvecklingscentrum i Göteborg.

Alldeles nyss kom deras beslut.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum väljer att återuppta åtalet, de anser att det var fel att lägga ned det.

"Det finns tillräckliga skäl för åtal vad gäller våldtäkt", skriver de i sitt beslut.

Finns stödbevisning

Bedömningen bygger på att det finns stödbevisning i fallet som ger tillräckliga förutsättningar att pröva åtalet för våldtäkt.

De tycker även att bevisningen ska kompletteras eftersom Sofie själv inte kan höras.

Vice överåklagare Marianne Ny skriver i ett pressmeddelande:

• Den tilltalade ska ha överlåtit narkotika till målsäganden vid de tillfällen det förekommit sexuella handlingar. I andra hand kan den tilltalade därför misstänkas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

• I tredje hand kan köp av sexuell handling av barn misstänkas då den misstänkte varit medveten om att målsäganden varit under 18 år.

Rättegången byggs ut

Rättegången pågår just nu mot den 42-årige mannen men endast gällande våldtäktsanklagelserna gällande Sofies 17-åriga väninna. Nu kommer han att ställas till svars även för de tidigare nedlagda åtalspunkterna gällande Sofie. En åklagare från Linköping kommer att ta hand om Sofies del för att inte åklagarna i Jönköping ska påverkas av sitt tidigare beslut.

– Det blir en fortsatt huvudförhandling nästa vecka där de tidigare nedlagda punkterna tas upp igen, säger åklagare Klas Lorefors.

Vill ha upprättelse

I dag meddelades även att Sofies mamma nu vill ha upprättelse. Hon har anlitat en jurist som ska undersöka om det är möjligt att kräva skadestånd av Jönköpings kommun.

Sofies familj säger till aftonbladet strax efter att de nåtts av åklagarens beslut:

- Vi fick precis höra det, säger Sofies mormor Pia Lohede. Det är bra att det blir rättvisa. Men just nu orkar vi inte säga mer än så.

Publicerad: