Ödesmöte om Saabs framtid vid midnatt

Av: Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Uppvaktas hårt från svenskt håll

Vid midnatt svensk tid träffas General Motors styrelse för att besluta om Saabs framtid.

Innan mötet kommer företagets ledning att uppvaktas av både statssekreterare Jöran Hägglund och av Saabchefen Jan Åke Jonsson.

Enligt Saab finns också minst en möjlig köpare på plats i Detroit.

Wall Street Journal rapporterar att det svenska teamet från Saab har förberett en presentation som ska läggas fram för GM. Enligt tidningen ska presentationen visa på möjligheterna med Saab och rädda biltillverkaren från undergång.

– Jan Åke Jonsson är på plats och har möten med flera olika individer i GM:s ledning. Men jag vet inte om han kommer att träffa styrelsen, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

”Alla är hos GM”

Också Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet har flugit till Detroit för att uppvakta GM. Gunilla Gustavs vill dock inte berätta om Hägglund och Jonsson ska hålla sina möten tillsammans eller enskilt.

– Jag vill inte gå in på detaljer kring mötena. Men Hägglund är där och Jan Åke Jonsson är där. Alla är hos GM i Detroit i dag, säger hon till Aftonbladet.

Exakt besked kan väntas om Saabs framtid vet ingen men styrelsemötet fortsätter in på tisdagen och tros bli ett stålbad. Bilmärkena Saturn och Pontiac läggs ner medan Hummer ska säljas till ett kinesiskt företag.

”Har visat intresse för Saab”

Frågan är om Saab kommer att gå samma väg eller om GM ångrar sig så som företaget ångrade sig och behöll Opel tidigare i år.

Enligt Gunilla Gustavs finns dock minst en köpare på plats i Detroit för samtal med både GM:s ledning och den svenska delegationen.

– Det finns flera aktörer som visat intresse för Saab. Vi har nära kontakt med alla men inte alla finns på plats i Detroit i natt, säger hon hemlighetsfullt.

Publicerad: