GM: "Vi ska ta vårt ansvar"

General Motors beslut kom i dag som en dålig julklapp för Trollhättan:

Saab lägger ner.

– Vi ska ta vårt ansvar, lovar John Smith, vice vd för General Motors.

Saab lägger ner och 3 500 personer i Trollhättan förlorar jobbet.

– Jag kan garantera er att vi har gjort allt vi kunnat för att hitta en investerare. Nu måste vi gå vidare, säger John Smith, vice vd för General Motors under en telefonsänd presskonferens från Detroit.

Han gick inte in på några detaljer om hur personalen i Trollhättan ska tas om hand.

– Det kommer längre fram i processen. Men vi ska ta vårt ansvar.

Inga detaljer om Spyker

Tidigare hade GM gett Saab till årsskiftet för att hitta en ny ägare. Men de ansåg inte att det fanns någon poäng att hålla ut ett par veckor till utan avslutade formellt förhandlingarna med Spyker i morse, amerikansk tid, efter ett möte i Stockholm mellan regeringen, Spyker och General Motors.

Han ville inte ge många detaljer om vad som hänt med affären med Spyker.

– Båda sidor hade problem som inte gick att lösa.

"Regeringen har stöttat"

John Smith är nöjd med hur regeringen jobbat med GM för att hitta en lösning på det situationen.

– Den svenska regeringen har verkligen försökt stötta oss genom den här processen. De har arbetat väldigt hårt sen i mitten av november när förslaget från Koenigsegg togs av bordet.

– De har gjort allt de sa att de skulle göra och det är vi tacksamma för. De har hela tiden varit tydliga med att de inte vill gå in som investerare men är beredd att stötta andra investerare.

Hur reagerade regeringen på beskedet?

– De är nog besvikna, precis som vi är. Nu har vi beslutat att lägga ner Saab, vi hade hoppats på ett annat resultat. Men nu tror jag det är bäst att gå vidare.

"Klockan tickar"

Han tycker inte att GM hade kunde gjort något annorlunda. Istället menar han att GM jobbat långsiktigt med Saab i 20 år.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hitta en investerare till Saab. Jag är osäker på om GM hade kunnat göra något annorlunda. Nu måste vi gå vidare.

John Smith utesluter inte att det kan dyka upp andra som intresserar sig för Saab – antingen företaget eller bara själva märket.

– Jag antar att det är möjligt men klockan börjar ticka nu.

Publisert: