Gps:en skapar olyckor

avMikael Åberg

NYHETER

Polisen: De är ett växande problem

En allt vanligare syn i våra bilar.

Gps:en kan hjälpa dig att hitta rätt.

Men den kan också bli din död.

– Den är orsaken till många onödiga olyckor, säger polisen Tommy Sjögren.

Om ett par veckor kommer det att ligga en gps under många granar i landet. Den lilla tekniska prylen underlättar körandet för många bilförare – men den kan också ställa till besvär.

– Det är ett växande problem, som blir vanligare för varje dag. Gps:en tar bort uppmärksamheten, det är därför vi har så många onödiga olyckor, säger Tommy Sjögren, förundersökningsledare på trafikpolisen i Söderort i Stockholm.

Påkörd bakifrån

Över hälften av alla olyckor som leder till allvarliga skador är påkörningar bakifrån. Många av dem orsakas av förare som är upptagna med teknisk utrustning.

– Det finns ingen statistik på hur många av olyckorna som orsakas av tekniken, men den ger många gånger skador som inte går att reparera. Folk kör med små marginaler och håller ögonen på en skärm istället för på trafiken.

Ansvarslöst

Men det är inte bara gps:en som är en trafikfara enligt polisen. Tommy Sjögren tycker att det är ansvarslöst att prata i mobiltelefon när man kör och han skulle även vilja se ett förbud mot att röka, och att spela hög musik, i bilen.

– Ett annat vanligt olycksscenario är att föraren tappar en cigarett i knät och när han böjer sig för att plocka upp den så smäller det.

Men Tommy Sjögren inser även fördelarna med en gps, och han använde en själv när han semestrade i USA.

– Vi var flera i bilen och föraren kunde ha koll på vägen. Men är man ensam får man göra allting själv, och det blir inte bra.