”Hon försöker blanda bort korten”

Publicerad:
Uppdaterad:

Christer Elmehagens attack mot Wanja Lundby–Wedin

Wanja Lundby-Wedin krävde i går att förre vd för AMF Christer Elmehagen betalar tillbaka 23 miljoner kronor.

Hon fortsätter att påstå att hon blivit vilseledd.

Nu går Christer Elmehagen till motattack:

– Jag tycker att utspelet som Wanja Lundby–Wedin gör är ett sätt att försöka blanda bort korten, säger Elmehagen till Aftonbladet.

Christer Elmehagen. Foto: Scanpix
Christer Elmehagen. Foto: Scanpix

Turerna kring förre AMF-vd:n Christer Elmehagens mångmiljonpension fortsätter.

Under en presskonferens sent i går kväll sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som också sitter i styrelsen för AMF, att hon blivit vilseledd – och att hon kräver att Elmehagen betalar tillbaka 23 miljoner kronor till AMF.

”Smita från ansvar”

Nu går Christer Elmehagen till mottattack mot Wanja Lundby-Wedin:

– Jag tycker att utspelet som Wanja Lundby–Wedin gör är ett sätt att försöka blanda bort korten, att smita bort från ansvar genom diffusa uttalanden om att de är vilseledda, eller att hon är vilseledd, säger han.

– Mina avtal är tydliga, och mina avtal är styrelsens ansvar, säger han.

– Jag blir så klart förvånad när styrelsen fem år efter det att man erbjudit mig ett avtal kommer tillbaka och säger att man ångrat sig och vill ta tillbaka det man erbjöd mig eftersom man tydligen inte har förstått innebörden av avtalet, säger han.

– Ur min aspekt så förutsätter jag att när jag får ett avtalsförslag – som är undertecknat av ordföranden – att styrelsen har läst det, har satt sig in i det, har förstått det. Vi pratar ju trots allt om styrelsen i ett av Sveriges största pensionsbolag, säger han.

Har du vilselett någon?

– Jag kan inte se att jag vid något tillfälle gjort det. Jag har inte haft någon ambition eller syfte att göra det vid något tillfälle. Jag har alltid haft en fullständigt öppen dialog, och den dialogen jag har fört i detta har varit med Göran Tunhammar, och jag har sett honom som styrelsens representant gentemot mig som vd.

Har du någon uppfattning om huruvida styrelsen i sin helhet satt sig in i avtalet?

– Jag har utgått ifrån att styrelsen kan mitt avtal. Styrelsen anställer, sparkar, och bestämmer villkor för vd, det är bland de absolut viktigaste uppgifterna styrelsen har. När jag får ett nytt förslag 2004 så är min känsla att det måste ha varit genomgånget med styrelsen. Dessutom följer varje år i årsredovisningen siffror på vilka utbetalningar som har gjorts vid olika tillfällen. Och om man känner sig förd bakom ljuset så skulle man någon gång under resans lopp ha ställt frågan ”Är den här siffran verkligen korrekt utifrån det vi sagt?”. Nu kommer man fyra-fem månader efter det att jag pensionerats och hävdar att avtalet inte var korrekt gjort.

Kommer du betala tillbaka 23 miljoner?

Vad gäller belopp och andra typer av utspel vill jag avvakta utredningen, jag har ännu inte sett utredningen och vet inte alls vad den innehåller. Det måste jag få göra innan jag överhuvudtaget kan kommentera detta.

Publicerad: