Snuset en smaksak på Malta

avNivette Dawod

Publicerad:

VALETTA. Nus, snoos eller snuyis?

Aftonbladet gav sig ut på Maltas gator för att prata om den svenska tobaken som fick EU-kommissionären att avgå.

– De pratar om att John Dalli är under utredning, men inte så mycket om det här... vad kallar ni det, snus?, säger Andy Bellia, 30.

Solen fullkomligt grillar malteser och turister denna söndagseftermiddag, när Aftonbladet tar sig ut för att fråga hur mycket snusgate, Dalligate, eller tobaccogate diskuteras i stan.

Vi börjar i Sliema, en svensktät del av Malta, där vi träffar Andy Bellia, 30.

– Snoos? frågar han först.

Sedan förstår han att det rör sig om den rökfria tobaken som fått John Dalli, 64, att tvingas avgå som EU-kommissionär tidigare i veckan. Men namnet på tobaken har inte direkt fastnat på minnet hos malteserna, är hans teori.

– De pratar mer om att John Dalli är under utredning, säger han.

Dalli är snackisen

Det har gått fyra dagar sedan John Dalli, 64, tvingades avgå som EU-kommissionär efter mutanklagelserna som indirekt riktades mot honom om det tobaksdirektiv där det svenska snuset behandlas.

Trots att Dalli sagt till Aftonbladet att han inte själv varit involverad i mutmöten med Swedish Match, och anklagar affärsmannen Silvio Zammit för att vara den som försökte iscensätta en muta på 513 miljoner kronor, är det Dalli som är på folks läppar.

– Snackisen är definitivt Dalli. En del rycker på axlarna, andra pratar om att han utsatts för en komplott av tobaksindustrin. Att det dessutom sker tre inbrott i Bryssel samma kväll som han avgår, det är som en film, säger Robin Axelsson, 29, som bor på Malta och driver sajten Maltasvenskar.

Politisk fråga

Qawra-bon Nicola Magro, 34, berättar att Dalligate har delat upp diskussionerna i två läger. Dels finns det de som håller med Dallis parti, Nationalistiska partiet, som hävdar att Dalli blivit lurad. Dels finns det de som tycker att hela muthistorien saboterar den maltesiska politiken och tar fokus från det kommande valet som hålls senast augusti 2013.

– Det här har blivit en politisk fråga. Men det är nog inte särskilt många som vet vad snus är.

Det visar sig när vi kommer över en dosa portionssnus.

– Nej nej, det här gillar jag inte, säger Tony Magro, 63, i Valettas innerstad, när han luktat ner i dosan.

Publicerad: