Nyheter

”Det är en häxjakt”

Av: 

Carina Bergfeldt

Eric Tagesson

NYHETER

Lilla Likenäs har 210 invånare som – om man ska tro brottsmisstänkta Annétthe Zettergren – är krassligast i Sverige.

När andra sjukgymnaster behandlar patienter fem till sex gånger hävdar den moderata expolitikern att boende i byn i snitt behövt 30 behandlingar av henne.

Nu misstänks 58-åringen för att ha lurat Landstinget i Värmland på över tre miljoner kronor.

Hon var sjukgymnast.

Moderat politiker.

Och bloggare.

I en presentation av sig själv i fjol skrev Annétthe Zettergren, 58, att hon "tycker om fart och fläkt och avskyr orättvisor" och på sin blogg sa hon att "en rehabilitering värd namnet" var hennes hjärtefråga i politiken.

16-18 patienter per dag

Men det var just rehabiliteringen som blev hennes fall.

Annétthe Zettergrens sjukgymnastpraktik i värmländska Likenäs var ovanligt aktiv.

Medan andra ställen kanske behandlade mellan åtta till tio patienter hade den före detta moderata politikern det dubbla antalet.

Varje dag.

På försommaren i fjol åkte två representanter för Landstinget till praktiken för att kontrollera om antalet behandlade patienter stämde.

Men det fanns inga journaler. På någon.

Inte då. Inte nu.

Representanterna kontaktade patienter för att kontrollera uppgifterna som Zettergren lämnat till landstinget.

En patient de talade med sa att hon behandlats vid nio tillfällen.

Annétthe Zettergren hade uppgett – och fått betalt för – 59 behandlingar.

"Ingenting stämmer"

Nu, ett år senare, har omfånget av bedrägeriet sakta nystats upp. Över 190 förhör har gjorts med människor som påstås ha fått behandling.

– Det man kan säga är att ingenting stämmer, säger förundersökningsledare Barbro Brännlund vid åklagarkammaren i Karlstad, till Aftonbladet.

Många av de drabbade är äldre människor.

En kvinna i 90-årsåldern som Aftonbladet talar med berättar hur hon besökte kliniken och reagerade direkt när Annétthe Zettergren bad om pengar.

– Ska det inte skrivas något på ett kort som det görs på sjukhuset, frågade jag henne men hon sa att hon inte jobbade så, säger kvinnan.

Hon säger att hon var där sex gånger men att hon inte vet hur många extra gånger som Zettergren debiterade landstinget för.

94 behandlingar på ett år

En annan man i byn, i 75-årsåldern, besökte sjukgymnasten vid tio tillfällen. Men Annétthe Zettergren tog betalat för 76 behandlingar.

Värmlands Folkblad har träffat en 90-årig kvinna, Rut, som inte träffat Annétthe Zettergren sedan början 90-talet. Men enligt papperen till Landstinet har kvinnan fått hela 94 behandlingar under 2008, vilket skulle innebära att hon besökte kliniken var fjärde dag.

– Jag trodde inte mina öron. Jag har inte varit där alls sedan 1993. Jag skriver ju dagbok som tur är. Hon verkar ha tagit halva byn. Både mig, mitt barn och mitt barnbarn har hon skrivit upp, säger kvinnan till Värmlands Folkblad.

Totalt tre miljoner

Bara för de påhittade behandlingarna av Rut misstänks kvinnan ha lurat till sig 28 000 kronor.

Men totalt rör det sig om betydligt större summor som Annétthe Zettergren misstänks ha lurat Landstinget i Värmland på.

– Hittills är det minst tre miljoner kronor, säger Barbro Brännlund till Aftonbladet.

När härvan nystades upp under sommaren var Annétthe Zettergren sedan många år sambo med en jämnårig man. Han berättar för Nya Wermlandstidningen hur de tog sig genom kriserna tillsammans och att sambon hävdade att hon var felaktigt anklagad.

Skulle träffa systern

För nästan exakt ett halvår sedan sa Annétthe Zettergren hej då till sambon och sa att hon skulle hälsa på sin syster i östra Sverige.

I stället länsade hon hans konto och flydde till Thailand.

– Hon är misstänkt för grovt bedrägeri i två fall. Dels gentemot Landstinget, och dels mot sambon. På hans konto misstänks hon ha stulit 965 000 kronor, säger Barbro Brännlund.

I ett brev till Aftonbladet berättar Annétthe Zettergren själv om stölden från sin sambo:

”Som jag såg det hade jag ingen annan utväg än att försöka låna en summa av honom. Vi har varit tillsammans i nio år och något ska man väl ha som kompensation."

Berättar i brev

När det gäller det andra fallet av grovt bedrägeri skriver hon att de lokala tidningarna "har bedrivit en häxjakt" och att "en massa snaskigheter fått stå helt emotsagda… fler än jag har gjort fel".

Och om sin framtid:

”Jag känner att det knappast finns någon framtid för mig i Likenäs i Värmland efter detta."

Men i förra veckan tog flykten slut, när den 58-åriga kvinnan greps i Pattaya. Efter fyra nätter på Pattaya Remand Prison ställdes hon inför domstolen idag.

I går morse träffade Aftonbladets utsända Annétthe Zettergren i fängelset i Pattaya. Hon hade tillbringat fyra nätter på Pattaya Remand Prison innan hon ställdes inför domstolen.

– Jag är dömd på förhand. Lokaltidningar i Värmland har bedrivit en jakt efter mig. Rotat i mina soptunnor och hängt runt huset. Det gick så långt att jag blev hjärtsjuk och fick åka ambulans. Hjärtat bara rusade av all stress, sa hon då till Aftonbladet.

Flygs hem i morgon

I dag landade fyra poliser i Bangkok för att föra hem den 58-åriga svenskan – och hennes systerson som även han är misstänkt för grovt penninghäleri.

– Av de 965 000 kronorna som hon stal från sin sambo förde hon över en halv miljon till den här mannens konto, säger Barbro Brännlund.

Annétthe Zettergren förväntas landa i Sverige i dag eller senast i morgon. Hon kommer då att omhäktas snarast och riskerar upp till sex års fängelse.

– Det känns tillfredsställande att vi nu kommer att kunna slutföra det här, säger Barbro Brännlund.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter