Ingvar Kamprad lämnar Ikeas maktbolag

1 av 2 | Foto: ”Då återanvänder vi bandet” Superentreprenören Ingvar Kamprad hemma i sitt älskade Agunnaryd för att invigningstala när lanthandeln öppnade.
NYHETER

Ingvar Kamprad lämnar styrelsen i Ikeas maktbolag.

Nu tar yngste sonen över och får en nyckelposition i koncernen.

– Jag ser detta som en bra tidpunkt för mig att lämna styrelsen, säger Kamprad till Dagens Industri.

Foto: Faksimil från Dagens Industris första sida.

Bolaget Inter Ikea äger Ikeas varumärke och koncept och är en central del i de stiftelser och bolag som utgör Ikeasfären.

När Ingvar Kamprad, 87, nu lämnar styrelsen lämnar han därmed en av de allra viktigaste styrelserna inom Ikea, skriver Dagens Industri.

– Jag ser detta som en bra tidpunkt för mig att lämna styrelsen för Inter Ikea Group. Därmed tar vi också ytterligare ett steg i det generationsskifte som har pågått några år, säger han till tidningen.

"Väl förberedd för sin nya uppgift"

Ingvar Kamprads yngste son, Mathias Kamprad, 44, blir nu ordförande i Inter Ikea. Han är bosatt i London och har haft en rad positioner inom koncernen, bland annat har han arbetat med sortimentsutveckling och inköp.

Mathias Kamprad säger till Dagens Industri att han är hedrad och att det i framtiden är "business as usual" som gäller.

– Mathias är väl förberedd för sin nya uppgift, säger Ingvar Kamprad till tidningen.

Men den 87-årige grundaren har inte helt släppt taget om sitt livsverk. Bland annat sitter han kvar i styrelsen för Interogo, som äger Ikea, och är rådgivare till styrelsen i Ikeakoncernen.

Kommer fortsätta vara i varuhusen

Att han nu lämnar styrelsen för Inter Ikea innebär inte att han tänker bli pensionär på heltid. Han berättar för Dagens Industri att han känner lika starkt för konceptet, enkelheten och kostnadsmedvetenheten som han alltid har gjort.

– Jag kommer fortsätta att komma med idéer och synpunkter. Och jag tänker fortsätta att spendera tid ute på golven i varuhuset och fabrikerna för att tillsammans med medarbetarna försöka bidra till förbättringar. Vår resa har trots allt bara börjat, säger han till Dagens Industri.