Amerikan dömd till 15 års straffarbete i Nordkorea

NYHETER

Döms för ”brott mot staten”

Foto: AP
Amerikanen Kenneth Bae.

Den amerikanska medborgaren Kenneth Bae har dömts till 15 års straffarbetet i Nordkorea.

Men 44-åringen uppges bara vara en bricka i ett politiskt spel.

Domen utmålas som ett försök av regimen i Pyongyang att skaffa sig diplomatiska fördelar, enligt experterna.

Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att en amerikansk medborgare dömts till 15 års straffarbete, skriver AP.

Mannen har suttit fängslad i sex månader för ”brott mot staten”. Exakt vad han har gjort sig skyldig till är oklart, enligt AP, men han ska enligt anklagelserna ska han ”ha försökt störta Nordkorea”.

Han uppges ha erkänt under rättegången.

Den svenska ambassaden i Pyongyang som sköter USA:s konsulära frågor i landet var inte med vid rättegången i tisdags, skriver AP.

”Användas för att förhandla”

Domen mot Kenneth Bae väntas ytterligare anstränga den redan spända relationen mellan USA och regimen i Pyongyang, skriver nyhetsbyrån.

Analytiker menar att 44-årige Kenneth Bae är en bricka i det politiska spelet mellan länderna i de pågående samtalen om Nordkoreas kärnvapen.

– Nordkorea kommer säkerligen använda Kenneth Bae för att förhandla med USA, säger Yang Moo-Jin, professor i Nordkoreastudier vid Seouls universitet, skriver AP.

USA kräver att Bae släpps omedelbart.

44-åringen är den sjätte amerikanske medborgaren som fängslats i Nordkorea sedan 2009. I de andra fallen har de dömda deporterats eller släppts utan att ha tvingats avtjäna sina fullständiga straff.

Flera av dem har släppt efter att högt uppsatta amerikanska tjänstemän varit på besök i Nordkorea. Bland annat expresidenter har engagerats för att få amerikanska medborgare fria, skriver AP.

”Ville visa fattigdomen”

En sydkoreansk människorättsaktivist uppger för AFP att den dömde Kenneth Bae hade fotograferat undernärda barn som han skulle använda för att bevisa för omvärlden vilket behov av stöd som finns i Nordkorea.

Kenneth Bae greps i november i landets nordöstra delar på gränsen till Ryssland och Kina. Enligt AP är Bae reseguide.