Sverigedemokraterna

SD-spelet bakom Almqvist avgång

Av: 

Victor Stenquist

Josefin Sköld

NYHETER

Efter järnrörsskandalen lämnar Erik Almqvist Sverigedemokraterna och riksdagen – men anlitas i stället av partiets eget mediebolag.

Aftonbladet kan nu berätta om spelet bakom avgången.

– De har försökt köpa loss honom när han har hotat att stanna kvar, säger en källa med insyn i partiet.

När filmen med Erik Almqvist och partikamraterna Christian Westling och Kent Ekeroth publicerades av Expressen i november var partiets största skandal ett faktum.

Almqvist avgick som ekonomisk-politisk talesman och uppmanades av partiledaren Jimmie Åkesson att ”allvarligt” tänka över sin riksdagsplats.

I dag kom beslutet – Almqvist lämnar både partiet och riksdagen.

Men direkt efteråt skrev han trotsigt på Twitter:

”Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det ;)”

Får ny position

Och trots Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism får Almqvist nu en plats i partiets nya projekt.

Han kommer att anlitas som konsult i bolaget Samtid & framtid, som ägs av partiet och i höst ska lansera en egen medieverksamhet i form av webb-tidning eller webb-tv.

– Företaget har anlitat honom som konsult för att i ett inledande skede arbeta med infrastrukturen i satsningen som ska realiseras till hösten, säger SD:s pressansvarige, Martin Kinnunen.

Almqvist har ingen rätt till garantipension från riksdagen, eftersom han inte varit ledamot i tre år. I stället har han nu tryggat en inkomst genom att anlitas av SD:s mediebolag.

– Det har pågått en kohandel mellan Almqvist och partiledningen under en längre tid nu. De har försökt köpa loss honom när han har hotat att stanna kvar. Den här konsultverksamheten blev uppenbarligen lösningen, säger en källa med insyn i partiet.

Uppgiften bekräftas från fler håll:

– Det stod klart redan från början att han inte skulle lämna. Han hade redan då en plan B. Att han nu får den här rollen känns logiskt, säger en annan SD-källa till Aftonbladet.

Skadar anseende

Att Erik Almqvist, trots de upprepade rasistiska och sexistiska kommentarerna i filmen, får fortsätta i partiets närhet skadar anseendet, enligt källan

– Just nolltoleransen faller på detta. Den saknar trovärdighet över huvud taget just nu. Men han har varit med i toppen länge och sitter på mycket information. De kunde inte göra sig av med honom.

Martin Kinnunen vill inte gå in på detaljer om hur samtalen med Almqvist gått och vilken uppgörelse partiet har med honom:

– Vi vill inte uttala oss om villkor, utan kan bara konstatera att han har lämnat partiet och kommer lämna riksdagen. Han har ett avtal med det externa företaget. Men hur diskussionerna har gått kan vi inte kommentera.

Aftonbladet har förgäves sökt Björn Söder, Jimmie Åkesson och Erik Almqvist.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna