Här är mannen som jagas för rånet på spåret

avJohn Granlund

Foto: TV3
Mannen lämnar perrongen - efter att ha rånat Jerry som ramlat ner på tunnelbanespåret.

Bilderna där Johnny, 38, kördes över av tåget har upprört hela Sverige – och gör polisen extremt angelägen om ett gripande.

– Det är klart att det finns en risk att han gör det igen, säger Klas Jensgård, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Aftonbladet visade redan i går bilder från det hänsynslösa rånet. Efter publiceringen har de upprörda reaktionerna strömmat in.

På onsdagskvällen visade TV3:s "Efterlyst" hela filmsekvensen.

Vinkar till vakten

På övervakningsbilderna syns hur gärningsmannen misslyckas med att komma åt några värdesaker när Johnny slumrar till på en bänk. Sedan får han en ny chans: när Johnny faller ner från perrongen.

– Gärningsmannen går fram och tittar ner på spåret, sedan hoppar han ner och muddrar Johnny, säger Peter Brottman, biträdande stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Efter att ha plockat på sig sitt byte småspringer han i väg - och vinkar till spärrvakten.

– Han hade alla möjligheter att kalla på hjälp, men i stället valde han att fullfölja brottet och lämna personen till något som kan bli hans död, säger Dan Östman, utredningsledare på Söderortspolisen.

Överlever smällen

Sju minuter senare kommer tåget som kör över Johnny. Han överlever mirakulöst men vårdas i dag för svåra benskador och skallfrakturer.

Enligt Söderortspolisen är det inte första gången som gärningsmannen ger sig på hjälplösa offer i tunnelbanan. Enligt Dan Östman har mannen gett sig på en sovande man tidigare i augusti vid en annan t-banestation i Stockholm.

– Vi känner igen den här personen. Det här verkar vara något slags tillvägagångssätt som han har anammat, säger han.

Risk för nya brott

I väntan på ett gripande fruktar polisen att gärningsmannen kan ge sig på nya offer.

– Det är klart att det finns en sådan risk, det finns inget som säger att han inte skulle göra det igen, säger Klas Jensgård, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Nyheten om det hänsynslösa rånet på småbarnspappan Johnny har fått stor spridning - också utanför Sveriges gränser.

– Det har varit mycket uppståndelse, både norsk och engelsk tv har ringt och frågat efter bilderna, säger Dan Östman.

Hoppas på ny lag

Händelsen har även blivit en politisk fråga efter att Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber läst om dådet. Orsaken är att gärningsmannen inte kan åtalas för att ha låtit bli att hjälpa Johnny.

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger hon.

Hon får medhåll av Dan Östman vid Söderortspolisen.

– Jag hoppas att det blir en debatt om det här, i dag har man som privatperson inga skyldigheter alls att ingripa. Vi måste börja bry oss om varandra, säger han.