Miljonjublet kom av sig – båda syskonen kastas ur företaget

NYHETER

Inger, 81 och Sixten, 89 beslutade om miljonregn till personalen – i dag är de satta under förvaltare och har förlorat kontrollen över sitt eget företag

Det lät som en riktig solskenshistoria.

Förra sommaren delade syskonen Inger, 81 och Sixten, 89, ut 114 miljoner kronor till sina anställda.

I dag är de satta under förvaltare och har förlorat kontrollen över sitt företag värt 350 miljoner kronor.

De anställda på familjeföretaget Nominit i Värnamo jublade.

Lagom till midsommar förra året fick ett 50-tal anställda och tidigare anställda pensionärer besked om att ett miljonregn väntade. Mellan 1 och 2 miljoner kronor var. Beloppet var beroende på hur länge de arbetat i företaget som tillverkar nitar, skruvar och bultar.

Sixten Norhed startade Nominit när han bara var 13 år. Lillasyster Inger jobbade på kontoret. Det välskötta företaget som tidigare hade över 200 miljoner i kassan är deras livsverk.

Förra vintern blev syskonen dåliga och lades in på sjukhus. De började oroa sig över företagets framtid. Eftersom de saknar bröstarvingar skulle bolaget gå till Allmänna arvsfonden. Sixten och Inger som alltid satt personalen främst ville att företaget skulle fortsätta drivas i Värnamo även efter deras bortgång.

Blev sjuk – avsattes som vd

Medan syskonen var sjuka hölls ett styrelsemöte där Sixten avsattes som vd och syskonen fick inte längre teckna firman ensamma.

Förändringarna gjorde släktingar misstänksamma och i mars förra året kontaktade ett kusinbarn till syskonen advokat Henrik Nilsson för att bevaka Inger och Sixtens intressen.

Kusinbarnet var intresserat av att lägga ett bud på Nominit om det skulle säljas.

Genom en generalfullmakt påskriven av Inger och Sixten Norhed fick Henrik Nilsson snart kontroll över Nominit. Han blev ordförande och ensam firmatecknare.

Den 6 april bildades en stiftelse som tog över samtliga aktier i Nominit. Syftet med stiftelsen är att dela ut medel till forskning, bygden och till personalen.

– De har givit mig ett uppdrag så att deras bolag inte hamnar i Allmänna arvsfonden. Därför bildade vi stiftelsen. De ville säkerställa att personal och bolag skulle leva kvar i Värnamo, säger Henrik Nilsson.

Han berättar att syskonen var pigga och glada när stiftelseurkunden undertecknades.

De hade tillfrisknat från vinterns sjukdomar och hyllades som hjältar av både personalen och Värnamo kommun när miljonerna delades ut i juni.

Men en månad senare damp det ner ett brev hos Henrik Nilsson. Kusinbarnet som inte var inte nöjt med Henrik Nilsson hade nu anlitat ännu en advokat, Per Widman. Han får en ny fullmakt av Inger och Sixten Norhed att företräda dem mot Henrik Nilsson. I brevet finns krav på att Henrik Nilsson ska lämna alla sina uppdrag i Nominit och stiftelsen.

– Det står att jag ska avträda alla poster och han ska tillträda alla poster och så skriver han att bolaget ska säljas till kusinbarnet. Jag insåg direkt att det här kan drabba företaget. Personalen och arbetstillfällen riskeras. Därför entledigades Inger och Sixten ur styrelsen, säger Henrik Nilsson.

Vid en extra bolagsstämma kastas Inger och Sixten ut ur styrelsen. De saknar nu helt insyn, kontroll och aktier i Nominit.

Ärendet upp i hovrätten i höst

Enligt uppgifter i Värnamo Nyheter planerades då rättsliga åtgärder mot advokat Henrik Nilsson och ägarstiftelsen som i dag utgörs av Nilsson och ytterligare en person.

Då händer något som omkullkastar allt.

Överförmyndaren i Värnamo begär att syskonen ska sättas under förvaltare. Tingsrätten går på överförmyndarens linje och syskonens bankkonton spärras. När Inger vill få internet inkopplat säger förvaltaren nej.

– De här syskonen går att resonera med och skulle vara i behov av en god man snarare än en förvaltare. Och det är också deras egen vilja. Det fanns en tid när de var sjuka och det var då de undertecknade generalfullmakten till en advokat. De är bedrövade och ska inte behöva känna den här oron utan få ha lugn och ro, säger advokat Maria Fryelegård som är god man i ärendet om det ska vara god man eller förvaltare för syskonen.

Ärendet ska upp i hovrätten i höst.

Henrik Nilsson vill inte uppge hur mycket han fakturerat för sitt uppdrag. Men han säger att det inte finns några ekonomiska intressen bakom hans engagemang. Han ifrågasätter däremot kusinbarnet som han menar har motarbetat stiftelsen sedan han inte fick köpa Nominit till underpris.

– Jag har ett uppdrag från Inger och Sixten. Det uppdraget handlar ytterst om rättsäkerhet för gamla människor. Det är ingen rolig sits som stiftelsen hamnat i, säger Henrik Nilsson.

– Mina uppdragsgivare är Inger och Sixten. Hela frågan handlar om att de ska få tillbaka kontrollen över sitt företag, säger advokat Per Widman.

Frågan är nu vad Inger och Sixtens vilja egentligen är?

I en intervju med Värnamo Nyheter säger Sixten:

– Det skulle ju gå till personalen, det har aldrig varit tal om något annat. Inte ner i fickan på någon annan.

Aftonbladet har förgäves sökt kusinbarnet.