Namnbråket bakom Snowdens flykt

Reporter: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Snowden ska ha tagit sin tillflykt till Hongkong strax efter att det uppdagades att han var läckan bakom den stora NSA-skandalen.
Foto: AP
Snowden ska ha tagit sin tillflykt till Hongkong strax efter att det uppdagades att han var läckan bakom den stora NSA-skandalen.

USA pressar Ryssland för att få Edward Snowden utlämnad.

Nu hävdar Hongkong att amerikanernas egen tabbe bäddade för visselblåsarens flykt.

Edward Snowden gömmer sig på flygplatsen i Moskva. Samtidigt sätter USA allt hårdare press på Ryssland att lämna över visselblåsaren och inte låta honom lämna landet.

Men hade USA inte tabbat sig så hade de kunnat fått NSA-läckan arresterad redan i Hongkong, där han gömde sig under flera veckor.

Hongkongs justitieminister Rimsky Yuen säger att USA gjorde misstag i pappersarbetet som skulle ha hindrat Snowden att lämna ön, skriver Sky News.

Fel mellannamn

De amerikanska myndigheterna ska ha klantat sig och inte skrivit korrekt namn på läckan i sin begäran om att få honom arresterad. I begäran ska han ha kallats Edward James Snowden samt Edward J Snowden – inte Edward Joseph Snowden vilket var de uppgifter som Hongkong hade.

– De här namnen är inte exakt likadana och därför fann vi att det fanns behov av förtydliganden, säger Rimsky Yuen, enligt Sky News.

Dessutom ska de inte ha gett den till myndigheterna i Hongkong.

Något som USA i princip kallar för skitsnack.

”Medvetet låtit honom fly”

De anklagar Hongkong och de styrande i Kina för att medvetet ha förhalat processen för att låta Snowden komma undan.

– Vi köper inte att att det här beslutet från Hongkongs myndigheter beror på en teknikalitet, säger Vita husets-talesperson Jay Carney enligt CNN.

– Det här var ett medvetet val av regeringen för att låta en efterlyst komma undan trots en giltigt arresteringsorder och det beslutet kommer otvivelaktigt att få en negativ inverkan på relationen mellan USA och Kina.

”Helt och hållet osanna”

Rimsky Yuen uppger att så inte är fallet.

– Fram till den minut Snowden lämnade har amerikanska myndigheter inte svarat på vår förfrågan om förtydliganden. Alla antydningar till att vi medvetet låtit herr Snowden lämna eller att vi har gjort saker för att störa normala förfaranden är helt och hållet osanna, säger han enligt Russian Times.

Publicerad: