S: Allmän förskola från två års ålder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu börjar allt fler av Socialdemokraternas politiska förslag ta form.

Partiets "skuggfinansminister" Magdalena Andersson och gruppledaren Mikael Damberg presenterade i dag förslag om allmän förskola från två års ålder.

– Det blir billigare och öppnar upp för de som inte har möjlighet att gå på förskola, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Socialdemokraterna presenterar i dag sitt förslag om allmän förskola från och med två års ålder, till skillnad från nuvarande tre år. Genom att sänka förskoleåldern minskar även förskoleavgifterna som på ett år blir ungefär 5000 kronor per år.

Partiet vill också att alla barn ska ha möjlighet att gå i förskolan genom att göra den avgiftsfri på sikt.

– Om det är så att man väljer bort förskolan för att man inte har råd är det bra om politikerna kan sänka kostnaden. Sen är det naturligtvis alltid frivilligt om man vill ha sitt barn i förskolan eller inte, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Mikael Damberg tror att ungefär 5000 barn berörs av det nya förslaget. Men kvaliteten på förskolorna ska behållas, menar han.

– Vi gör stora investeringar, vi tror att det kostar en halv miljard kronor för att ge denna pedagogiska verksamheten till alla barn, säger han till Aftonbladet.

Socialdemokraterna vill dessutom ha genomgång av 15-timmarsregeln så att barn till föräldralediga eller arbetslösa kan vara på förskolan fler timmar.

”Viktigt starta tidigt”

Partiet vill satsa på kompetenshöjande åtgärder för förskolans personal - lärare, barnskötare och förskolechefer. Men de vill också minska barngrupperna för att främja barnens språkutveckling. 

– Det här är något som förskolan efterfrågar och något som leder till en pedagogisk verksamhet som är till fördel för barnen, säger Mikael Damberg.

Att förskolan blir billigare och öppnas för fler barn innebär att fler barn får möjlighet att utvecklas, menar Magdalena Andersson:

– Vårt mål är att alla barn ska ha möjlighet att utveckla sina förmågor att nå sin fulla potential. Och det är viktigt att den resan kan starta tidigt, den ska komma alla barn till del tidigt, säger Magdalena Andersson.

Två har tunga roller

Två av dem som kommer att spela tunga roller under kongressen i Göteborg höll under tisdagsförmiddagen en pressträff på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen.

Stefan Löfvens parhäst, den ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson kommer på kongressen att vara föredragande i alla ekonomiska frågor medan Mikael Damberg har utsetts till ansvarig för jobbavsnittet.

Jobben viktigaste frågan

Socialdemokraterna har redan tidigare slagit fast att jobben är partiets allra viktigaste fråga. Det är också där Löfven anses ha särskilt starkt förtroende eftersom han har sin bakgrund inom facket, som tidigare ordförande i IF Metall. Men S har också pekat ut skolan och näringspolitiken som andra viktiga områden.

Publicerad: