Alliansen gör allt för att övertyga

Ledarna går till samlad attack mot de rödgröna

Aftonbladet/United Minds nya mätning.
Aftonbladet/United Minds nya mätning.

Oppositionen stärker greppet i Aftonbladet/United Minds nya mätning.

Alliansen gör allt för att framhäva splittring hos de rödgröna – Social­demokraterna slår tillbaka.

– De saknar idéer för arbetslösheten och då är det enklare att fokusera på det politiska spelet, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

”Enda alternativet” Gapet ökar mellan blocken med 4,3 procentenheter. Oppositionens övertag har fått Alliansen att fokusera på att övertyga väljarna att de är det enda samlade regeringsalternativet.
”Enda alternativet” Gapet ökar mellan blocken med 4,3 procentenheter. Oppositionens övertag har fått Alliansen att fokusera på att övertyga väljarna att de är det enda samlade regeringsalternativet.

I dagens mätning från Aftonbladet/United Minds ökar gapet mellan blocken med 1,3 procentenheter till 5,6 procentenheter.

Oppositionens övertag i opinionen har fått Alliansen att fokusera på regeringsfrågan.

Enda alternativet

I partieldardebatten i onsdags höll Fredrik Reinfeldt upp en lista på fem saker han menade att de rödgröna inte var överens om.

Strategin går ut på att övertyga väljarna om att Alliansen är det enda samlade regeringsalternativet. Enligt Aftonbladets källor är det ett mantra som ska upprepas ända till valdagen 2014.

”En instabil sak”

Men Socialdemokraterna tänker inte låta Alliansen ostört anklaga de rödgröna för splittring. Partisekreterare Carin Jämtin påpekar att både C och KD har varit ute ur riksdagen i flera mätningar.

– De kan inte känna sig trygga. Den borger­liga alliansen är en instabil sak, säger hon.

I dagens Aftonbladet/United Minds hamnar KD för fjärde mätningen i rad under riksdagsspärren och får 3,1 procent.

– Situation är mycket problematisk för KD. De saknar tydliga profilfrågor och har fortfarande interna motsättningar som begränsar Göran Hägglunds mandat att göra stora förändringar, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Carin Jämtin anklagar regeringen för att sakna idéer mot arbetslösheten.

– Sverige står inför en situation med oerhört hög arbetslöshet och en väldigt hög ungdomsarbetslöshet. Då är det trist att regeringen fokuserar på det politiska spelet i stället för politiska sakfrågor.

SD ökar

Den analysen ger Moderaternas partisekreterare Kent Persson inte mycket för.

– Carin Jämtin försöker skymma Socialdemokraternas egen tomhet på politik. De enda åtgärder de har är höjda skatter och höjda bidrag. Och sen kan de inte heller säga med vilka de ska genomföra dessa åtgärder, säger han.

Sverigedemokraterna ökar något och är även i denna mätning Sveriges tredje största parti med 10,3 procent.

Publisert: