Gaby, 18, höll på att dö av trenddrinken

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tvingades operera bort magen efter födelsedagsdrinken serverad med flytande kväve

18-åriga Gaby Scanlons första lagliga drinkar höll på att bli hennes sista.

Födelsedagsdrinken serverades med minus 196 grader kall flytande kväve – en trend som kostade henne magsäcken.

Gaby Scanlons, 18.
Gaby Scanlons, 18.

Gaby Scanlon firade 18-årsdagen i förra veckan på krogen med vännerna på stan i brittiska Lancaster i grevskapet Cumbria. För att fira beställde hon två ”Nitro Jägermeister” – en drink som enligt den senaste trenden serveras med flytande kväve.

Men den minus 196 grader kalla gasen gav inte bara drinken ett effektfullt utseende, den gjorde den också livsfarlig.

Intensiva magsmärtor

Direkt efter att ha druckit upp vek sig 18-åringen dubbel av intensiva magsmärtor och fördes akut till sjukhus, skriver AP.

Där visade det sig att hon fått ett hål i magsäcken av det flytande kvävet, skriver Daily Mail.

Enligt tidningen har hon troligen fått i sig en droppe som inte har dunstat, vilket är tanken.

För Gaby innebär drinktrenden att hon kommer att vara i behov av specialistvård resten av livet. För att hon skulle överleva tvingades läkarna operara bort delar av magsäcken, skriver Daily Mail.

”Oansvarigt”

Flytande kväve ska ge drinken ett rökigt och effektfull intryck men nu varnar brittiska myndigheter för den farliga trenden.

– Alkoholindustrin använder sådana här trick för att göra drinkar mer lockande. Flickan är ett offer för en ansvarslös alkoholindustri som nu tävlar i effekter. Människor ska inte leka kemi. Det här är en väldigt, väldigt kall substans och det är som att utsätta sin strupe och mage för frostskador, säger doktor John Ashton, chef för folkhälsoinstitutet i Cumbria till Daily Mail.

Polisutredning pågår

Han säger att de inte vill införa ett totalförbud eftersom det skulle kunna leda till större efterfrågan på drinkarna, däremot vill han införa hårdare restriktioner.

– Det här fallet visar att det finns allvarliga risker och att det är hög tid att reglerar det här för att undvika att lika fruktansvärda händelser inträffar igen, säger John Ashton till Daily Mail.

Polisen utreder händelsen som enligt läkarna kunde kostat Gaby Scanlon livet, skriver tidningen.

Baren som serverade drinken som har stoppat all försäljning av den.

Trenden finns i Sverige

Trenden från Storbritannien har också tagit sig till Sverige.

– Jag har hört talas om att vissa ställen serverar sådan drinkar. Det anses väldigt trendigt just, säger Catharina Persson, styrelseledamot i Sveriges bartenders gille.

Hon jämför det här med redbull-vodkadrinkar som för några år sedan låg misstänktes ligga bakom flera dödsfall i Sverige.

– Det är inget jag kan rekommendera, en del tycker att det är kul men flytande kväve är helt överflödigt. Drick inte sådant, säger Catharina Persson.

Publicerad: