Mår inte illa – av en partner med prilla

Av: Svante Lidén

Publicerad:

Berghagen: Vid skarpt läge åker snuset ur

Helt okej Kombinationen kyssar och snus är inte så dålig som man kanske tror. En ny undersökning visar att fler än hälften av alla som snusar får kyssa sin partner – med prillan inne.
Helt okej Kombinationen kyssar och snus är inte så dålig som man kanske tror. En ny undersökning visar att fler än hälften av alla som snusar får kyssa sin partner – med prillan inne.

Snus och kärlek?

Inga problem – de flesta älskar att bli kysst av sin snusande partner.

– Fast handlar det om handfast fysisk praktik tar man ju förstås ut prillan, säger storsnusaren Leif GW Persson, 67.

EU vill förbjuda svensk snusexport. Av mycket dunkla skäl. Antagligen mest för att de finkänsliga skönandarna runt Medel­havet tycker att snusandet är äckligt.

Men de har fel.

En ny undersökning från Snuskollen/Sifo visar nämligen att fler än hälften av alla snusare får kyssa sin partner – med prillan inne.

Ynka sex procent håller med snusmotståndarna och kyssvägrar.

Fast i Västsverige tycker hela sex av tio att det är helt okej med prillkyssar.

”Ska sluta i alla fall”

I Sydsverige är det dock annorlunda. Där har nära en tredjedel aldrig ens försökt kyssa sin partner med prill­an inne. Vilket kanske kan förklaras med den relativa närheten till Levantens intoleranter.

Lasse Berghagen, 67, tackar snuset för sitt liv. Han tog första prilla vid en logdans i Svärdsjö i Dalarna när han var tolv.

– Det var snuset som fick mig att sluta röka för 20 år sedan. Jag rökte som en skorsten, hade jag fortsatt hade jag varit död i dag.

Men nu gällde det kyssar och snus ...

– Jag har aldrig hört några klagomål. Men vid skarpt läge åker prillan förstås ut.

– Fast nu tänker jag faktiskt sluta snusa alla fall. Jag har snusat färdigt.

Leif GW Persson började snusa när han gjorde lumpen i Norrland för ett halvt sekel sedan. Sen dess har det blivit en dosa Grovsnus om dagen.

Blev stenrik

Utan att gå in på specifika detaljer säger professorn:

– Jag har aldrig upplevt några problem med kombinationen kyssar och snus.

– Men att pussa rökare är inget vidare.

Trubaduren och snus­fabrikanten Bengt Sändh, 74, utmanade jätten Swedish Match på snusmarknaden och blev stenrik när han sålde sin snusfabrik till Swedish Match 1999.

Han är förstås part i målet.

– Jag har aldrig haft några problem med det där. Tvärtom. Snuset skapar för övrigt en basisk miljö i munnen som bakterier inte trivs i. Det tror jag tjejerna fattar. Intuitivt.

– Jag säger som det gamla ordstävet från Kronoberg: ”Att kyssa en karl som inte snusar, det är som att kyssa en spädkalv i baken.”

Bengt Sändh begriper sig inte på de som klagar på snuskyssare. Särskilt inte om de som klagar röker.

– Att kyssa en rökare är ju som att kyssa ett sopnedkast.

Bäst efter maten

Snusundersökningen, som Sifo har gjort på uppdrag av den småländska snusfirman Skruf, slår också fast att 41 procent uppskattar morronprillan bäst. 36 procent tycker att den smakar bäst efter maten. Av de mellan 18-39 år anser nio procent att snuset är godast efter sex (aktiviteten alltså). För 60-plussarna finns däremot ingen sådan notering.

Publicerad: