Friskolan glömde obligatorisk kurs

Rektorn: ”Upptäckte det när vi lusläste”

Aryan Roozytalab, 19, skulle ha tagit studenten i veckan.

Men friskolan hade glömt bort kursen Religion A – som är obligatorisk.

– Det här drabbar oss som kämpat för att inte stå där med ofullständiga betyg, säger han till Aftonbladet.

Aryan Roozytalab läser lärlingsutbildningen inom handel på friskolan Aniaragymnasiet i Göteborg. På fredag hade han planerat att ta studenten.

Men efter att han lämnat in vad han trodde var den sista uppgiften han behövde göra ringde telefonen och gav nya besked.

De hade glömt bort den obligatoriska kursen Religion A, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag kände direkt att det här kommer att bli tufft. Det här drabbar oss som verkligen har kämpat under tre år för att inte stå där på studenten med ofullständiga betyg. Nu känns det som att allt slit inte är värt någonting, säger Aryan Roozytalab till Aftonbladet.

Frågat om kursen

Han tycker att det är märkligt eftersom han och flera klasskamrater frågat om de inte skulle läsa religion. Men då fick de beskedet att det inte behövdes.

Men eftersom skolan hade fel tvingas klassens elva elever nu att välja på att antingen läsa en intensivkurs eller att ta underkänt och läsa upp ämnet på Komvux till hösten.

Enligt rektorn trodde skolan att det räckte med att lärlingseleverna bara läste samhällskunskap.

– Det var först när vi lusläste som vi insåg att de måste läsa religion. Vi har gått igenom detta med varje elev. Många tycker ju att de redan har gått klart skolan eftersom de tar studenten på fredag. Men vi har terminstid fram till 14 juni, säger rektorn Christel Berver till Göteborgsposten.

”Allt lugn bara försvann”

För 19-årige Aryan kommer det inte att fungera att plugga på Komvux. Till hösten planerar han att jobba och nu måste han i stället klämma in kursen mellan sina två extrajobb.

– Allt det lugn som jag kände inför studenten bara försvann, nu måste jag lägga allt mitt fokus på detta. Jag gör allt för att lyckas med kursen nu, att komma tillbaks till skolan till hösten är inget alternativ, säger Aryan Rootzytalab.

Publisert: