Friskoletopparna försvarar Hultin

avJenny Agö

Från Anders Hultins Facebooksida.

Smaklöst, omdömeslöst, hånfullt – JB Educations vd Anders Hultin får svidande kritik av läsarna för sitt Facebookinlägg.

Men friskoletopparna håller honom om ryggen.

– Han har haft en otroligt tuff tid, säger förra miljöpartisten Mikaela Valtersson, numera ordförande för Friskolornas riksförbund.

Friskolekoncernen JB Education var bara dagar ifrån en konkurs. Ändå korkade vd:n Anders Hultin upp ett 779-kronorsvin och skrev "Because I am worth it" på Facebook.

Flera av hans vänner gillade inlägget och kommenterade uppmuntrande. Finansminister Anders Borgs fru Sanna Ölander Borg skrev ”Självklart” och förra kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M) instämde med ”Ja!! Trevlig helg också!”.

”Jobbat hårt”

Även Hultins kollegor inom friskolevärlden ger honom en digital klapp på axeln. Christine Karmfalk, tidigare chef för Futuraskolan som värvades till JB Educations styrelse i januari, tycker att Hultin är värd det dyra vinet och Mikaela Valtersson, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och numera ordförande för Friskolornas riksförbund, håller med.

– För min del är Facebook en privat grej och vad han gör med sin privata tid är helt upp till honom. Han har haft en otroligt tuff tid och jobbat hårt för att det här skulle vända, men till slut gick det inte, säger Valtersson till Aftonbladet.

Men borde man inte ha varit beredd på det vikande elevunderlaget?

– Det är otroligt tragiskt att de inte lyckas locka elever, det är aldrig bra när skolor avvecklas. Men utifrån förutsättningarna har JB skött det på ett proffsigt sätt. De har lyckats hitta nya huvudmän till nästan alla skolor, säger Valtersson.

”Njut av vinet!”

Helena L'Estrade som var med och grundade den stora friskolekoncernen Vittra i början av 90-talet skriver "Njut av vinet! Snyggt jobbat mycket bra i artikel i DN :-)" och hänvisar till en debattartikel av Hultin.

– För det första vill jag egentligen inte kommentera men eftersom jag har gjort det så tycker jag att han var värd det. Jag tycker att han har hanterat frågan väldigt bra, säger hon.