Startades av Greta Thunberg – nu sprids skolstrejker världen över

Ny kartläggning visar hundratals strejker

15-åriga Greta Thunberg satte sig ensam med en skylt utanför Sveriges riksdag – ett halvår senare skolstrejkar tusentals ungdomar världen över för klimatet.

Nu har alla strejker kartlagts – och världskartan svämmar över av de hundratals demonstrationerna.

– Det är som en sju timmar lång presskonferens varje fredag, säger Greta Thunberg om uppståndelsen utanför riksdagen.

Greta Thunberg var 15 år när hon bestämde sig för att strejka från skolan – för klimatet. Med en skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet” satte hon sig helt själv framför riksdagen i Stockholm.

– När jag startade det här förväntade jag mig ingenting, säger hon.

Nu, ett halvår senare, är hon långt ifrån ensam.

Sprider sig över världen

Runt henne köar ett tiotal reportrar och fotografer från både svenska och utländska medier som vill ha intervjuer.

– Det är som en sju timmar lång presskonferens varje fredag, säger Greta Thunberg.

Hon har också fått sällskap av flera strejkare – och inte bara i Sverige.

En av hennes Twitter-anhängare har nu kartlagt alla skolstrejker i Google maps – och de sprider sig som en löpeld över hela världen.

Störst engagemang är det i USA, Australien, och Europa, där kartan nästan svämmar över av deltagande.

– Det är otroligt att det har spridit sig så långt och så fort. Och det är också väldigt hoppfullt att visa att när vi vill göra någonting så kan vi göra det. Vi är unga människor som säger till att vi inte tolererar det här längre, säger Greta Thunberg.

En av Greta Thunbergs anhängare på Twitter har kartlagt alla skolstrejker världen över. I Europa svämmar kartan över av engagemang.
En av Greta Thunbergs anhängare på Twitter har kartlagt alla skolstrejker världen över. I Europa svämmar kartan över av engagemang.

Hon försöker hålla koll på alla strejker som pågår och varje lördag och söndag lägger hon upp foton från demonstrationerna på sin Instagram.

Ser positivt på hatare

Där fylls hennes inkorg också av meddelanden från personer som både inspireras av henne – och hatar henne.

– Jag tycker det är ganska positivt att det är så mycket hatare mot klimat- och miljömänniskor för jag har inte upplevt att det varit så här mycket förut. Det betyder att de ser det som ett hot och det betyder att det hänt något.

Men utanför riksdagen möts hon främst av intresserade personer. Flera vill skaka hand och ta bilder och en busschaufför saktar ner och vevar ner rutan när han kör förbi platsen.

– Heja Greta! Heja Greta! ropar han.

En stund senare kommer utrikesminister Margot Wallström förbi och hälsar med en kram.

”Kommer vara envis”

Hon är inte den enda politikern som ibland svänger förbi på sin väg till och från riksdagen, men för Greta räcker inte kramar och varma hälsningar.

– De säger bara ”jag lovar att jag ska försöka” och så.

– Jag skulle vilja höra att ”vi kommer släppa allt annat och bara fokusera på det här nu och börja prata klarspråk och förklara för människor att vi befinner oss i en existentiell kris”.

Greta Thunberg har hunnit fylla 16 år sedan sin första strejkdag. Hur gammal hon kommer att vara när hon slutar vet hon inte.

– Jag tänker fortsätta med det här tills Sverige är i linje med Parisavtalet. Och det kan ta några år men jag kommer vara envis.

Publisert:

LÄS VIDARE