Bosnisk åklagare: ”Sverige är Balkans största vapenmarknad”

avErik Wiman, Johanna Bäckström Lerneby

BANJA LUKA/MALMÖ: Sverige är den största marknaden i Europa för illegala vapen från Balkan.

Det säger åklagaren Goran Glamocanin som har utrett flera fall där hundratals vapen skulle smugglas till Sverige.

– Det finns en mycket väl inarbetad organisation för att ta emot och sälja vapen hos er.

Automatkarbinen är välpolerad och ser oanvänd ut.

Vaktmästaren väger vapnet i handen innan han ställer det ifrån sig. Sedan fiskar han upp ett till ur en brun papperssäck. Sedan ett till och ett till. Hans kollega bär fram nya säckar.

På åklagarkammaren i den bosniska staden Banja Luka finns en arsenal som skulle kunna döda hundratals människor. Förutom automatkarbinerna; pistoler, sprängmedel, ett hundratal handgranater och ammunition.

Allt var på väg till Sverige.

– Enligt de uppgifter vi har nu är den svenska marknaden den mest attraktiva i Europa. Det är på grund av den stora efterfrågan. Dessutom finns välorganiserade mottagare med upparbetade kanaler sedan lång tid tillbaka, säger åklagaren Goran Glamocanin som i mars ställer 20 personer inför rätta i ärendet. De riskerar som mest tio års fängelse.

Polisen kom smugglarna på spåren redan 2014 när en transport stoppades vid den slovenska gränsen. Det blev starten för det hittills största vapensmugglingsfallet i Sverige, ett polisiärt samarbete mellan Sverige, Bosnien och Slovenien som kom att gå under namnet Rekyl. Men vad svenska polisen inte visste 2014 var att Rekyl skulle sluta i ett fiasko för svenskt del när det väl kom till rättegång.

Att Sverige är den mest attraktiva vapenmarknaden märks varje vecka i nyhetsflödet. Dödsskjutningar som sker på allmänna platser är numera vardag. Till och med att handgranater sprängs är inte längre någon ovanlighet. De kriminella gängen skyr inga medel och ”alla är beväpnade”, säger flera källor till oss. Och de vi pratar med säger att vapnen kommer från Balkan. Att de flödar in i landet.

Och alldeles före vår avresa till vapensmugglarländerna på Balkan grips en 29-årig man på gränsen mellan Kroatien och Slovenien.

I väskorna hittar tullen:

36 handgranater.

Tre automatvapen.

Sju pistoler.

Hundratals patroner.

En truppmina.

En militär projektil.

Den här gången är den dödliga lasten på väg till Göteborg.

Den misstänkte mannen kommer från en by utanför Banja Luka. Han reser regelbundet till Sverige för att jobba och bor då hos släktingar i Göteborg.

Men trots den stora mängden vapen ger 29-åringen knappast intryck av att vara en maktperson i den undre världen. Snarare en packåsna som utnyttjats av smugglare.

”Han har blivit lurad”

I den fattigaste delen av Banja Luka där i stort sett bara romer lever bekräftar hans bröder bilden.

– Han har blivit lurad att ta med det här. Han visste inte vad som fanns i väskorna, säger den äldsta av dem.

Men hur är det möjligt att ta med sig så mycket vapen utan att veta om det?

– Vi brukar resa till Sverige tillsammans, säger den yngre brodern.

– Vi har ofta tagit med väskor till andra. Man gör det som en tjänst för folk som vill frakta saker till släktingar och vänner i Sverige och det har aldrig varit något olagligt innehåll tidigare.

Mannen som skulle ta emot 29-åringens vapentransport är en man som bor på olika platser i Göteborg och Malmö. Han är känd av polisen sedan tidigare och figurerar bland annat i ett olöst mordfall i Göteborg.

Ingen i Bosnien vill prata om honom. De säger att han är en farlig man.

– Det är en man som håller på med lite av varje, att han skulle vara vapenmottagare förvånar mig inte, säger en poliskälla.

Gamla Rekyl-ärendet är något som den svenska polisen helst vill glömma. Flera vi pratar med i utredningen suckar när vi för det på tal. För trots att den svenska polisen la ner tusentals personaltimmar i ärendet slutade det med ett rättsligt fiasko.

Huvudmannen, vapenmottagaren i Sverige som enligt polisens utredning organiserade hela smugglingen av vapen på Balkan, dömdes till tre månaders fängelse för innehav av en pistol som han hade i Bredäng i södra Stockholm.

Och polisen är besviken. Gunnar Appelgren som var spaningsledare säger att de fick mycket kunskap om vapensmuggling.

– Min uppfattning var att det var bra bevisning, vi hade sett överlämnandet, vi hade två automatvapen i beslag, vi hade hemlig rumsavlyssning från Serbien, vi hade bra telefonavlyssning och spaningsiakttagelser så jag hade nog förväntat mig en bättre dom.

– Vi tog ju vapen och handgranater i beslag, men i slutändan så blev det katastrofalt i rätten, säger Gunnar Appelgren.


Fotnot: Luka heter egentligen någonting annat.

ARTIKELN HANDLAR OM