Lämnade blodspår längs med hela flyktvägen

avMira Micic, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Rakhmat Akilov sprang ner i tunnelbanan efter dådet. Sedan gick flykten till Märsta via Arlanda.

Flyktvägen är väldokumenterad – även av den misstänkta terroristen själv.

Polisen har kunnat följa blodspår hela vägen och i efterhand även beslagtagit bilder från den misstänktes telefon.

Men enligt försvarsadvokat Johan Eriksson saknade Akilov en planerad flyktväg – eftersom han räknade med att själv dö på Drottninggatan.

1 av 23

Akilov utgick från att han själv skulle dö i lastbilen när den bomb han konstruerat skulle detonera. Eller att han skulle bli skjuten av polis.

– Tanken var att han själv skulle förolyckas, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Detsamma säger försvararen Johan Eriksson:

– Han räknade med att själv dö.

Byggde bomben i ett skogsområde

1 av 29 | Foto: POLISEN
Trappan utanför Åhléns huvudentré.

Bomben ska Akilov ha byggt i ett skogsparti mellan Vårberg och Vårby gård.

– Han har pekat ut området själv. Det finns även dokumenterat på hans telefon då han tagit en bild på anordningen i skogsmiljö, säger polisens utredare Mikael Wessling.

Bomben detonerade inte på det sätt Rakhmat Akilov hade planerat. I stället flydde han från platsen.

Blodig näsduk

Flyktvägen är väldokumenterad av utredarna. Man har anträffat blod från Akilov hela vägen från Drottninggatan till gripandet i Märsta senare på kvällen. Bland annat hittades en blodig näsduk i en papperskorg på Kungsgatan.

Åtskilliga vittnen längs med vägen har också redogjort för sina iakttagelser av Akilov.

Christer Nilsson chef för utredningsenheten på Noa, tror inte att Akilov riktigt visste vart han skulle ta vägen.

– Han hade ingen riktig plan, säger han.

Flykten gick ner till T-Centralens norra del via perrongerna för grön och blå tunnelbanelinje, till biljetthallen på Vasagatan, där han fångades på övervakningsfilmer.

Akilov gick sedan förbi hamburgerrestaurangen Max och hotell Nordic Light på Vasagatan, i riktning mot Kungsgatan, där han också fångades på film. Även en övervakningsfilm från en bankomat på Vasagatan visar honom gå förbi.

Akilov svängde sedan vänster upp på Kungsgatan förbi Casino Cosmopol, enligt stämningsansökan. Medan han chattade med en kontakt på sin mobil gick han ner till perrongen för Arlanda Express.

Behövde pengar

Han klev där på ett tåg mot Arlanda, vilket finns dokumenterat via bilder han själv tagit inifrån tåget, samt olika mastuppkopplingar för mobilen under färden från Stockholm till Arlanda.

Väl framme på flygplatsen filmades Akilov av en övervakningskamera på perrongen vid terminal 4. Även där ska han ha chattat med en person och skickat en bild.

Han tog sedan SL-buss linje 583, dokumenterat via en bild tagen inifrån bussen klockan 17.01.01. Det finns även en övervakningsfilm när Akilov kliver på bussen.

På bussen ringde Akilov ett samtal.

– Det handlade om att han behövde pengar. Det är det enda samtal han ringde. All övrig kommunikation var via chattar, säger Mikael Wessling, utredare på polisen.

Samtalet, som påbörjades klockan 17.01, varade i 2 minuter och 16 sekunder, enligt polisens förundersökning.

Enligt Aftonbladets uppgifter gick samtalet till en telefon som då ägdes av en man i 40-årsåldern i Stockholmsområdet. Mannen, som i likhet med Akilov var efterlyst av polisen efter att ha fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd och beslut om utvisning, hämtades av polisen men avfördes senare från utredningen.

Väldokumenterat hela vägen

Akilovs färd fortsatte mot Märsta, vilket syns på olika mobilmastuppkopplingar, och bekräftas även då han fastnat på ännu en övervakningsfilm då han kliver av bussen i Märsta.

Den nu åtalade terrormisstänkte har sedan fortsatt att använda sin mobil och utredarna har kunnat följa hans väg till bensinmacken Circle K på Valstavägen i Märsta. Även från macken syns han på en övervakningsfilm, klockan 19.12.

Polisens utredare har efter det kunnat följa hans väg via olika mobilmaster fram tills att han kunde gripas av poliserna Emma och Alex på Steninge allé klockan 19.55.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM